Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Ковельчанка, чемпіонка світу Юлія Ткач розповіла, чи боротьба шкідлива для жіночого здоров’я

Боротьба - це сила і дисциплінованість.

mixsport.prо

Ковельчанка, чемпіонка світу Юлія Ткач розповіла, чи боротьба шкідлива для жіночого здоров’я

Боротьба традиційно вважається чоловічим видом спорту. Саме тому навколо жіночої боротьби виникло багато стереотипних уявлень. Щоб спростувати найпоширеніші з них, Mixsport поспілкувався з чемпіонкою світу, переможницею Європейських ігор-2019 і триразовою чемпіонкою Європи з вільної боротьби Юлією Ткач

Через боротьбу фігура перестає бути жіночною

Боротьба не псує фігуру. Є багато борчинь, які могли б працювати моделями. Як і кожен вид спорту, боротьба робить тіло більш атлетичним, гарним, підтягнутим і струнким. Під час занять боротьбою задіяні всі групи м'язів, тож тіло розвивається гармонійно. Крім того, ми не тільки боремося, а ще й бігаємо, плаваємо, займаємося на тренажерах, граємо у футбол чи баскетбол.

Боротьба також не впливає на ходу, не позбавляє її граційності. Навпаки, постава стає кращою, а людина вчиться відчувати своє тіло та керувати ним.

Стереотип про нежіночну фігуру виник через те, що борчинь, зазвичай, бачать тільки під час змагань, коли ми одягнені у тріко, яке підкреслює всі м'язи. Також перед сутичкою ми максимально сконцентровані та налаштовані йти в атаку. Тому тіло трохи напружене і може виглядати по-іншому.

Єдиний мінус для зовнішності — це зламані вуха, візитівка всіх професійних борців.

 

 Боротьба небезпечна для жінок

У боротьбі немає ударів, больових прийомів. Є чіткі правила, які обмежують небезпечні моменти. Звичайно, є травми. Але вони є у будь-якому спорті. І боротьба якраз не належить до найбільш травматичних видів спорту.

У жіночій боротьбі частіше використовують брудні прийоми

Деякі спортсменки дійсно вдаються до брудних прийомів: смикають за волосся, заламують пальці. Але не можна стверджувати, що жінки використовують їх частіше за чоловіків. Просто у жіночій боротьбі це більш помітно.

Наприклад, волосся у нас довше, тож частіше можна побачити, як борчиня намагається смикнути суперницю за волосся. Також жінки більш емоційні й через це видно, як спортсменка з усією пристрастю намагається «зробити капость».

 

 Жінкам потрібні спеціальні препарати для занять боротьбою

Ніяких заборонених препаратів або стероїдів ми не вживаємо. Як і чоловіки, ми приймаємо вітаміни, амінокислоти, ВСАА, протеїн — звичайне спортивне харчування.

Читайте також: Срібний призер Олімпійських Ігор Валерій Андрійцев: Боротьба — це унікальний вид спорту.

Борчині агресивні

Під час першого знайомства, коли дізнаються, що я займаюся вільною боротьбою, часто кажуть: «Ой, з вами краще не сваритися, бо ви мене поб’єте, покладете на лопатки». Та чому я повинна когось бити? Я ніколи в житті не використовувала свою фізичну силу та навички боротьби поза тренуваннями або змаганнями. Ми вже звикли й сприймаємо це з гумором.

Через боротьбу виникають проблеми з жіночим здоров'ям

Дуже поширений стереотип, що борчині та професійні спортсменки в цілому мають проблеми з репродуктивною системою. Це не так. У мене є син, у багатьох дівчат зі збірної по 2, 3 чи навіть 4 дитини. Все залежить від індивідуальних особливостей організму, а не від того, займається жінка спортом, чи ні.

 

 Також існує думка, що після народження дитини можна прощатися з кар'єрою професійної спортсменки. Це також неправда. Я почала тренуватися вже через місяць після пологів. Результати, навпаки, покращилися, тіло стало більш витривалим. Так, повертатися до професійного спорту після пологів — це важко, але можливо. Головне, щоб було бажання і не було медичних протипоказань.

Борчині ніколи не роблять мейк-ап і не вбираються

На змагання ми не фарбуємося. Бо шкіра торкається килима і вся косметика просто розмажеться по обличчю. Наприклад, легкоатлетки можуть вийти на змагання з макіяжем. Для гімнасток чи фігуристок це взагалі обов'язково. Тому під час нагородження вони стоять гарні й посміхаються на камери, вдало виходять на фотографіях. У боротьбі нагородження відбувається майже одразу після сутички. Часу на те, щоб привести себе у порядок, дуже мало. Все, що ми встигаємо  — нашвидкуруч витерти обличчя та якось пригладити волосся. Через це глядачі бачать нас на п'єдесталі ненафарбованими, трохи розпатланими й думають, що ми завжди такі. Та у звичайному житті багато борчинь люблять робити макіяж і гарно вбиратися, носити сукні та підбори.

Яку користь для жінок приносять заняття боротьбою

Завдяки боротьбі жінка стає більш витривалою, дисциплінованою і стійкою до стресів. Тіло стає струнким і підтягнутим. Корисно знати прийоми з боротьби для самооборони. Якщо жінка володіє цими прийомами, вона вміє відчувати суперника, реагувати на непередбачувані ситуації, стає впевненою у собі та своїх силах і знає, що робити у разі небезпеки.

Взагалі раджу жінкам будь-які фізичні навантаження: біг, плавання, вправи на тренажерах, танці чи навіть ходьбу. По-перше, це корисно для здоров'я, особливо зараз, коли більшість веде малорухливий спосіб життя. По-друге, це допомагає випустити зайвий стрес і негативні емоції, що накопичуються впродовж дня. І додому ви повернетеся щасливою жінкою та будете насолоджуватися часом, проведеним зі своєю сім'єю.

Джерело: mixsport.pro
Telegram Channel