Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Вплив пестицидів на дітей

Вік статевої зрілості загалом у світі вже деякий час знижується.

Всеосвіта

Вплив пестицидів на дітей

Піретроїдні пестициди спричиняють передчасне статеве дозрівання

За даними дослідження, яке проводилося в Китаї, було встановлено, що поширені пестициди на основі піретроїдів викликають раннє статеве дозрівання у хлопчиків. Наукове дослідження проводилося під керівництвом доктора Цзін Лю (Jing Liu), доцента університету Чжецзян у Ханчжоу (Hangzhou).

Вік статевої зрілості загалом у світі вже деякий час знижується. Такі фізіологічні зміни, і багато інших, як не дивно чомусь з’являються з початком використання певних груп чи окремих пестицидів.
На щорічних зборах Ендокринної асоціації було визначене припущення, що ймовірною причиною передчасного статевого дозрівання у дітей є звичайні пестициди, про це було оприлюднено в науковому виданні IFLScience.
Також встановлено, що передчасне статеве дозрівання пов’язане з підвищеним ризиком захворювань у дорослому віці на рак яєчок в чоловіків, та на рак молочної залози у жінок.

Внаслідок раннього статевого дозрівання можуть виникати і поведінкові проблеми. 

Більшість досліджень про вплив ендокринних порушників на статеве дозрівання була зосереджені на дівчатах. Але, у цьому науковому дослідженні доктора Цзін Лю брали участь 463 китайських хлопчики, у віці від 9 до 16 років. Дослідженням виявлено, що збільшення впливу 3-PBA (3-феноксибензойної кислоти, метаболіту циперметрину) на 10% призводило до збільшення на 4% гормонів, які викликають вироблення тестостерону, а це в свою чергу збільшує на 73-110% передчасний генітальний розвиток. Науковці також зазначають, що внаслідок раннього статевого дозрівання можуть виникати і поведінкові проблеми.

Піретроїди – це всюдисущі інсектициди, які застосовуються в багатьох секторах. Ці пестициди присутні в повітрі, воді, ґрунтах та продуктах харчування. В організм людини вони потрапляють різними шляхами, а в більшості випадків з їжею та при попаданні на шкіру. Перестати використовувати піретроїди буде складним завданням. Вони становлять 30% з усіх інсектицидів, які використовуються в усьому світі на полях і в садах.
На сьогодні вже є достатньо біопрепаратів, які спроможні в більшості випадків замінити небезпечні хімічні пестициди.

Джерело: Україна проти пестицидів.
Telegram Channel