Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Щодоби на Волинь із-за кордону в’їжджає близько 1500 осіб. Можливості їх обсервації – обмежені

Керівництво держави ставить на розтяжку місцеву владу та її можливості.

Волинська обласна рада.

Щодоби на Волинь із-за кордону в’їжджає близько 1500 осіб. Можливості їх обсервації – обмежені

Відповідно до рішення Уряду усі особи, які здійснюють перетин державного кордону підлягають обов’язковій госпіталізації до обсерваторів (ізоляторів) на строк до 14 днів. Обласні адміністрації мають забезпечити облаштування спеціалізованих закладів для організації обсервації (ізоляції), харчування та транспортування

Голови Львівської облради Олександр Ганущин, Волинської – Ірина Вахович та Закарпатської – Михайло Рівіс одговорили проблему, якою керівництво держави ставить на розтяжку місцеву владу та її можливості.

Рішення за зразком держави Ізраїль видається правильним лише на перший погляд. І ось чому. Владні ресурси на місцях, котрі можуть бути скеровані на боротьбу з епідемією, є вкрай обмежені. До них належить час та гроші (публічні та пожертви), помножені на управлінський хист. Отже, кілька цифр для тих, хто з турботою про країну приймав/рекомендував/ тиснув, щоб ухвалити саме таке рішення про обов’язкову обсервацію.

За такої динаміки, впродовж 2 тижнів треба більше 15 тисяч місць. Локаційні та фінансові можливості області вкрай обмежені для організації обсервації.

За добу на територію області заходить біля 1100-1500 осіб. З 00:00 год. 7 квітня працюватиме 2 пункти перепустку. За такої динаміки, впродовж 2 тижнів треба більше 15 тисяч місць. Локаційні та фінансові можливості області вкрай обмежені для організації обсервації. Згідно з урядовими вимогами таких місць абсолютно недостатньо. Виникатиме проблема не однакового підходу до усіх, хто прибуває і т.д. А це – громадські конфлікти тощо.

Область (бюджет та спонсори) акумулювала усі можливі ресурси на заклади охорони здоров‘я (облаштування відділень, закупівлю обладнання, підведенню кисню, закупівля засобів захисту, підвезення медперсоналу і т.д), дезінфекцію, продуктові набори для одиноких... Додаткові значні кошти на обслуговування та засоби захисту для забезпечення обсервації для області вкрай складно акумулювати. І що важливо, мабуть, трохи запізно говорити про обсервацію. Небезпеку ми уже впустили. Такі заходи варто було вживати 4 тижні тому. І на цьому робити основний акцент. Жевріє надія лише, що при обов’язковій обсервації, вхідний потік все ж зменшиться. У будь-якому разі, Волинь зробить усе від неї залежне.

Аналогічна ситуація на Львівщині та Закарпатті (тут взагалі потік становить до 2 тисяч осіб на добу, а перед Паскою очікується 5-6 тисяч осіб на добу). Тож представники влади занепокоєні даним рішенням Кабміну.

Ну, а ми далі працюємо. На збільшення можливостей кисневої інфраструктури лікарень, визначених опорною госпітальною базою, захист наших медиків та вирішення непростих питань з бюджетуванням медичної галузі в цілому за умов медичної реформи

«Замість організації додаткових можливостей, що допоможуть рятувати важких з «короною», влада витрачатиме більшість свого ресурсу на забезпечення обсерваційних заходів. Яких, сміємо припустити, неможливо буде організувати у повному обсязі – бракуватиме і часу, і грошей, і управлінських можливостей.

Куди зрозумілішим було б довгоочікуване рішення проводити тестування тих, хто перетинає державний кордон. Бодай швидкими тестами, і тоді скеровувати тих, у кого виявлено позитивний результат на обсервацію, а при підтвердженні ПЛР-тестами – на домашнє лікування з самоізоляцією чи до спеціалізованих лікарень. Кількість задіяних ресурсів була б на кілька порядків меншою і відповідала б в цілому владним можливостям на місцях.

У будь-якому випадку Уряду вартує при прийнятті таких рішень реально оцінювати можливості на місцях. На сьогодні можливості організації обсервації десятків тисяч громадян, котрі повертаються з-за кордону, у нас відсутні.

Тож, зичимо всім керівникам обласних адміністрацій чесної розмови зі своїм керівництвом, а членам Уряду побажаємо стати реалістами.

Ну, а ми далі працюємо. На збільшення можливостей кисневої інфраструктури лікарень, визначених опорною госпітальною базою, захист наших медиків та вирішення непростих питань з бюджетуванням медичної галузі в цілому за умов медичної реформи», - йдеться на сайті Волинської обласної ради.

Джерело: Волинська обласна рада
Telegram Channel