Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Волинські депутати готують звернення до держвлади про підтримку київського держпідприємства «Буревісник», що виробляло наркозно-дихальну апаратуру

Перевагою вітчизняних апаратів є ціна 270 тис. грн, тоді як імпортні аналоги стартують від 40-50 тис. євро.

Фото volynrada.gov.ua.

Волинські депутати готують звернення до держвлади про підтримку київського держпідприємства «Буревісник», що виробляло наркозно-дихальну апаратуру

У проєкті мовиться про необхідність відновити стратегічний завод

Члени постійної комісії обласної ради з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства на засіданні 17 квітня схвалили пропозцію депутата Сергія Сівака про прийняття звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля  щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної апаратури. Про це йдеться на сайті облради.

 У документі зокрема йдеться про наступне: «Ще з 2002 року на Київському державному підприємстві  «Буревісник», що відносилось до державного концерну «Укроборонпром»,  існувало  власне виробництво  достатньо якісної  наркозно- дихальної апаратури. Загалом було випущено 3110  «Бризів», «Бризів  -Т», «Фаз-8», «Маляток».  Як лікарі - анестезіологи, котрі  в своїй щоденній практиці користуються  «Бризами», стверджуємо, що згадана апаратура  повноцінно функціонує в операційних та реанімаційних відділеннях  протягом  10-15 років і є надзвичайно надійною. Іншою перевагою є ціна в 270 тис. грн, тоді як імпортні аналоги  стартують від 40-50 тис. євро.»

Депутати нагадують, що за нормативними розрахунками визначеними ВООЗ, країна, що має понад 30 млн. населення, зобов’язана мати власне виробництво вакцин, сивороток, різноманітної медичної,  і, як показують останні  актуальні події,  наркозно-дихальної апаратури. Рахуємо, що грубою помилкою влади в минулому , було залишити вітчизняне підприємство без державного замовлення  і цим фактично його занедбати. Зрозуміло, що при стабільному фінансуванні, наявності оборотних коштів, у підприємства б з’явились можливості  розширення  різновидів  кінцевої продукції, розробки сучасних інтелектуальних дихальних апаратів.

За останній тиждень в ЗМІ, з’явились повідомлення  про  можливість відновлення діяльності  стратегічного  вітчизняного підприємства.

Представники депутатської комісії у проєкті звернення пишуть: «Вважаємо, що  було б цілком логічно зупинити процедуру банкрутства державного підприємства, погасивши  наявну  кредиторську заборгованість, та в найближчий час налагодити виробництво вітчизняної дихальної  та іншої медичної  апаратури».

Депутати рекомендували голові постійної комісії з питань соціального захисту населення, охорони здоров`я, материнства та дитинства Людмилі Тимощук від профільної комісії внести до апарату обласної ради доопрацьованй проєкт рішення «Про звернення депутатів Волинської обласної ради до Прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля щодо налагодження виробництва вітчизняної дихальної та іншої медичної  апаратури», для подальшого прийняття його на найближчій сесії обласної ради. Представники депутатської комісії у проєкті звернення пишуть: «Вважаємо, що  було б цілком логічно зупинити процедуру банкрутства державного підприємства, погасивши  наявну  кредиторську заборгованість, та в найближчий час налагодити виробництво вітчизняної дихальної  та іншої медичної  апаратури».

Telegram Channel