Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Обираємо перші черевички

Взуття варто підбирати, враховуючи вікові особливості стопи дитини.

Фото panama.ua.

Обираємо перші черевички

Вибір дитячого взуття – це завжди непросте завдання для батьків

Виробники пропонують різноманітні моделі, які виготовлені відповідно до останніх модних трендів. Познайомитися з актуальною колекцією можна на сайті інтернет-магазину Panama https://panama.ua/categorys/77413/.

Особливості фізичного розвитку малюків

Розробка моделей виконується відповідно до основних етапів формування стопи дитини:

  • 8-9 місяців. Вага тіла поки не відчувається, склепіння стопи поки не сформовано, а станеться це тільки, коли малюк буде впевнено почувати себе при ходьбі.
  • Перші кроки. Вчимося правильно розподіляти навантаження та тримати рівновагу, виробляємо правильну координацію рухів, зміцнюються зв'язки й м'язи.
  • 3 роки. Формується склепіння стопи, в цьому ж віці ніжки поступово приймають природну форму. Плоска стопа до 5-6 років є нормою, але перше помітне медіальне поглиблення повинно проявлятися вже в 3 роки.

 

Вчені вважають, що вміння ходити є генетичною програмою, яка не вимагає особливого втручання батьків. Потрібно надавати певну свободу дій, більше ходити босоніж. До 10 місяці малюк, як правило, вже має робити перші спроби стояти, спираючись на різні предмети. Коли дитина вчиться ходити, формується його постава й хода, виробляються рухові навички. Якщо при пересуванні малюк завалюється на внутрішню частину ступні, це може призвести до розвитку плоскостопості. У зоні ризику знаходяться діти із зайвою вагою, які отримали травми, а також ті у кого в організмі не вистачає вітаміну D.

 

Візит до ортопеда є обов'язковим, якщо дитина так і не почала до 18 місяців ходити чи дуже погано тримає рівновагу, при ходьбі схрещує ноги, вивертає носки не назовні, а всередину, спирається не на всю ступню. Поки малюк переміщається в основному в колясці взуття виконує швидше декоративні завдання, а також утеплює ніжки. Але коли він вже робить перші спроби ходити (приблизно в 9 місяців) варто задуматися про покупку сезонних і домашніх варіантів.

 

 

Важливі аспекти, які слід враховувати при підборі моделі

  • Рифлена гнучка підошва. Вона зменшує навантаження завдяки підвищенню рівня амортизації, сприяє виробленню правильної ходи з перекочування, перешкоджає ковзанню.
  • Легкість. Важкі, громіздкі, а також куплені на виріст моделі значно ускладнюють рух.
  • Знімні устілки. Такий аксесуар дозволяє повністю просушити будь-який варіант.
  • Ергономічна форма. Носок має бути досить широким, оскільки це виключає дискомфорт і деформацію стопи. У будь-якому взутті дитина повинна мати змогу вільно ворушити пальцями. Особливою перевагою є також можливість регулювання повноти за допомогою липучок.
  • Твердий високий задник. Забезпечує правильність установки п'яти та надійну фіксацію гомілковостопного суглоба. Діти до 3 років не повинні носити ляпанці.
  • Матеріали, що не промокають. Основний принцип – вода не повинна проникати всередину, а природна волога, навпаки, повинна виходити назовні. Важливою перевагою буде пориста мембрана, яка розташовується між підкладкою та верхнім шаром взуття.

На жаль, у кожної другої дитини зустрічаються різні патології стоп, наприклад, клишоногість або вальгусна деформація стопи. У деяких випадках може знадобитися лікувальне ортопедичне взуття. Такі моделі частіше виготовляються індивідуально, в спеціальних майстернях і їх носіння можливо тільки за рекомендацією лікаря-ортопеда. Ортопедичні вироби, які випускаються масово та входять в каталоги більшості відомих брендів, можуть бути корисні тільки для профілактики. Виправити серйозні порушення в ході їм не під силу. Є й проміжний варіант, який поєднує лікування та профілактику. Він передбачає індивідуальне виготовлення устілок-супінаторів, які вкладаються у взуття.

При відсутності показань немає потреби використовувати як перші моделі виключно ортопедичні профілактичні варіанти. Як би не хотілося продовжити термін служби сезонних виробів, але їх завжди потрібно купувати строго за розміром.

Як би не хотілося продовжити термін служби сезонних виробів, але їх завжди потрібно купувати строго за розміром.

Великий запас призведе до порушення ходи. Ніжка у малюка зростає швидко, тому у віці від року до 6 років доводиться оновлювати взуттєвий гардероб раз в 3-6 місяців.

Telegram Channel