Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Петро Порошенко: «Гідне майбутнє України – тільки в Євросоюзі і НАТО, ми не допустимо тріумфу агрессора»

«Пам’ять про десятки мільйонів жертв, зокрема цивільних, а не мілітаристське імперське «побєдобєсіє» – це європейська модель згадування про трагедію Другої світової війни».

Фото ЄС.

Петро Порошенко: «Гідне майбутнє України – тільки в Євросоюзі і НАТО, ми не допустимо тріумфу агрессора»

Європейський Союз впорається з викликами і вийде з пандемії ще сильнішим, збереже усі цінності, властиві європейській цивілізації: демократію і верховенство закону, права і вольності. В тому числі – свободу пересування і перспективу розширення. Про це заявив п’ятий Президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час Міжнародної конференції «Мир та війна» у прямому ефірі телеканалів «Еспресо», «5 канал» та «Прямий». Він наголосив, що гідне майбутнє України можливе тільки у Євросоюзі і НАТО.

«Позавчора онлайн-саміт Євросоюз-Західні Балкани ухвалив рішення про початок передвступних переговорів з Північною Македонією та Албанією. Що, здавалося б, нам з того? Де ті Західні Балкани і де ми? Але для нас це важливий сигнал готовності ЄС до подальшого розширення Союзу та об’єднання континенту. Впевнений, що настане і наша черга», – наголосив Петро Порошенко. 

Він зазначив, що зміна влади, яка сталася минулого року, на жаль, віддалила перспективу членства України в НАТО та Європейському Союзі. Відданість цьому курсу залишається лише на папері, але за дванадцять місяців – жодного конкретного кроку, констатує п’ятий Президент. 

Україна – невід’ємна частина великої євроатлантичної цивілізації, яка розкинулася по обидві боки Атлантики. Наше гідне майбутнє – лише в Євросоюзі та НАТО.

«Чи не хочуть, чи не можуть, чи не знають як, чи на Путіна озираються. Версії є різні, але точно видно, що процес, як мінімум, поставлений новою владою на паузу», – зазначив Порошенко. 

«Але є й хороші новини. Українська опозиція, уособлена «Європейською Солідарністю», стоїть на твердих євроатлантичних позиціях, і ніхто нас з цієї дороги не зверне. А, головне, як показують опитування громадської думки, більшість українців підтримують і вступ України до ЄС, і членство в НАТО, бо розуміють, що лише там – гарантія безпеки країни та кожного її громадянина», – наголошує лідер партії. 

«Україна – невід’ємна частина великої євроатлантичної цивілізації, яка розкинулася по обидві боки Атлантики. Наше гідне майбутнє – лише в Євросоюзі та НАТО. Ми рішуче відкидаємо ідею поділу світу на сфери впливу. Не може бути безпечного майбутнього для Європи без спокою на кордоні Росії з Україною, без ефективних заходів глобального впливу на Москву з метою переконати її, що мир – це найкращий вихід для всіх», – переконаний Петро Порошенко. 

«Ніколи знову», – під таким гаслом ми традиційно відзначаємо День пам’яті і примирення.

П’ятий Президент наголосив, що неможливо допустити тріумф агресора, бо чергова помилка може коштувати життя мільйонів і мільйонів. В Україні цей урок дуже добре засвоїли, переконаний Порошенко. 

«Вдячний усім міжнародним партнерам за підтримку України в нашій боротьбі проти російської агресії. Особливо і персонально учасникам сьогоднішньої міжнародної телеконференції, великим друзям України, екс-генсеку НАТО Андерсу Расмуссену, моєму раднику в бутність главою держави. Курту Волкеру. І Дональду Туску, який послідовно підтримував Україну на усіх посадах: і як глава Уряду Польщі, і як голова Європейської Ради, і тепер – як президент Європейської народної партії», – сказав Петро Порошенко. 

Він наголосив, що українська пам’ять про Другу світову війну – це вшанування мільйонів українців різного етнічного походження, пам’ять про мільйони єврейських жертв Голокосту, засудження геноциду кримськотатарського народу, а також злочинів проти представників інших етносів, які сталінський режим визнав «ворожими».

«Пам’ять про десятки мільйонів жертви, зокрема цивільних, а не мілітаристське імперське «побєдобєсіє» – це європейська модель згадування про трагедію Другої світової війни. І модель примирення, щоб подібна трагедія ніколи не повторилася.

«Ніколи знову», – під таким гаслом ми традиційно відзначаємо День пам’яті і примирення. Власне кажучи прагнення не допустити нової війни в Європі, never again, врешті-решт і породило сам Європейський Союз, до якого ми прагнемо», – наголосив п’ятий Президент. 

 

Джерело: ЄС.
Telegram Channel