Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Дональд Туск: «Москва виправдовує свою агресію проти України, так як Гітлер виправдовував війну у Європі»

Дональд Туск.

Фото ВЗ.

Дональд Туск: «Москва виправдовує свою агресію проти України, так як Гітлер виправдовував війну у Європі»

75-та річниця перемоги над нацизмом у Другій світовій війні є особливою з огляду на путінську Росію та російську агресію проти України, а також у розпал найгіршої пандемії століття - коли людство протистоїть спільному ворогу, а автократи думають, що можуть послабити демократію. Про це у своєму зверненні до учасників конференції «Мир та війна» заявив Президент Європейської народної партії, Голова Європейської Ради у 2014-2019 р. Дональд Туск

«Поки Кремль відзначає восьме травня 1945 року, не бажаючи згадувати про те, що не всі наслідки перемоги були позитивними для решти світу, та використовує цю річницю для виправдання своєї агресії проти сусідів, ви в Україні розказуєте іншу історію. Одну, в якій тріумф і трагедія є тісно пов’язаними», - переконаний Туск.

Він наголосив, що у травні 1945 року одного з двох найбільш нелюдських тоталітаризмів у людській історії, гітлерівську Німеччину, було переможено. Однак інший з них, сталінський Радянський Союз, виявився одним із переможців, який розширив свою імперію вглиб Центральної Європи.

Дональд Туск також зауважив, що в останні роки дедалі частіше  святкування Дня Перемоги йде пліч-о-пліч з відвертим і відкритим виправданням Пакту Молотова-Ріббентропа 1939 року. «За кремлівським наративом, цей сумнозвісний пакт між двома найбільш смертоносними тоталітарними імперіями в історії був більш ніж тактична необхідність. Це був союз проти ліберальної демократії, проти Заходу», - переконаний Туск.

Він наголосив, що Москва використовує відзначення річниці Перемоги над нацизмом для легітимізації відкритої та гібридної агресії проти України з 2014 року. Кремль використовує для досягнення цієї мети меседжі, які мають схожі риси з 1939 та 1945 роками, - говорить Туск.

 Кремль також використовує аргумент допомоги етнічним росіянам для погроз, тиску та нападу на сусідів Росії, і не лише України.

«Перша з них - це порівняння сьогоднішньої України з фашизмом, що не лише применшує сутність справжнього фашизму, але й і відволікає увагу від чогось схожого на фашизм, який живе і розвивається і в самій путінській Росії, і в тих праворадикальних течіях, які сьогодні підтримуються Кремлем. Це обвинувачення проти України є особливо безглуздим сьогодні, якщо згадати про всі страждання, яких зазнала Україна протягом Другої світової війни», - наголошує Дональд Туск.

 Кремль також використовує аргумент допомоги етнічним росіянам для погроз, тиску та нападу на сусідів Росії, і не лише України.

Туск нагадав, що саме цей аргумент було використано для того, аби здійснити напад та анексувати східну частину Польщі у 1939 році. «І третє - він зрештою не визнає й існування України як держави, точно як і у 1939 році не визнавалося існування Польщі як держави», - зазначив Президент ЄНП.

Дональд Туск переконаний, що уроки Другої світової закликають протестувати проти легітимації залякування, гібридних засобів ведення війни та відкритої збройної агресії у наші дні. «У цей момент, коли глобальна пандемія загрожує кожному з нас та вимагає співробітництва, а не конфронтації, давайте скористаємося історією як уроком, а не історією як виправданням», - наголосив Президент ЄНП.

У міжнародній телеконференції до 75 річниці завершення Другої світової війни взяли участь п’ятий Президент України, лідер «Європейської Солідарності» Петро Порошенко, колишній Спецпрелставник Держдепу США з питань України Курт Волкер, Генеральний секретар НАТО у 2009-2014 р. Андерс Фог Расмуссен, а також українські та іноземні політики, науковці, експерти, громадські діячі та митці.

Telegram Channel