Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Цуманській пущі квітне красива й отруйна «донька вітру» (Фото)

Красиво... і небезпечно!

Фото КНПП "Цуманська пуща".

У Цуманській пущі квітне красива й отруйна «донька вітру» (Фото)

Масове розквітання анемон тісно пов’язане із підвищенням температури, а за її раптового зниження чи дощу квіти закриваються і нахиляються додолу

Ківерцівський національний природний парк «Цуманська пуща» продовжує знайомити волинян із рослинами, які ростуть на його території.

Під час польових досліджень Озерського природоохоронного науково-дослідного віділення до барвистого килима ранньовесняних квітів долучилась тендітна, однак небезпечна лісова красуня – анемона лісова (Anemone sylvestris). Назва «анемона» в перекладі з грецької означає «донька вітру», але попри свою красу і витонченість, ця рослина містить в собі доволі сильну отруту, здатну вплинути на роботу серцевого м’язу, спричинити судоми і тимчасову втрату зору.

Назва «анемона» в перекладі з грецької означає «донька вітру», але попри свою красу і витонченість, ця рослина містить в собі доволі сильну отруту, здатну вплинути на роботу серцевого м’язу, спричинити судоми і тимчасову втрату зору.

Тривалий час ввжалося, що квіти розпускаються і закриваються під дією вітру. Та біологи, спостерігаючи за рослинами, не знайшли цьому підтвердження. Проте анемони дійсно дуже чутливі до вітру, від найменшого подиху вони хитаються своїми голівками. Квіти через це ще називаються «вітряницями».

Рід анемона належить до багаторічних трав’янистих рослин родини Жовтецевих (Ranunculaceae). Анемони здатні повертати квіти вслід за сонцем , щоб вловити якомога більше тепла. Рожевий відтінок на зовнішньому боці оцвітини утворений особливим пігментом – антоціаном , який здатен світлові промені перетворити на теплову енергію. Масове розквітання анемон тісно пов’язане із підвищенням температури, а за її раптового зниження чи дощу квіти закриваються і нахиляються додолу.

Вітряниця або вітеринки поширені в лісовій зоні по всій Європі та Середноземномор’ї. В Україні їх найбільше на Поліссі та у Карпатах, менше – у Лісостепу. Це переважно три види анемон – дібровна, лісова і жовтецева.

Анемона лісова належить до регіонально рідкісних видів Волинської області , тому цією красою краще милуватися на природі, а не знищуючи її.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel