Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Вікторія Сюмар: «У Зеленського згортають мовну політику, закладену командою Порошенка»

«Квартал 95» переважно має великий запас продукту російської мовою і зацікавлений його збувати».

Фото ЄС.

Вікторія Сюмар: «У Зеленського згортають мовну політику, закладену командою Порошенка»

Чинна влада згортає досягнення команди Порошенка у сфері мовної політики на телебаченні і радіо, які були закладені за минулі роки

Про це сказала народний депутат фракції «Європейська Солідарність» Вікторія Сюмар в ефірі «Прямого».

«Чинна влада згортає всі досягнення минулої команди, зокрема у сфері мовної політики на телебаченні й радіо, де сьогодні не контролюється виконання мовних квот і кількості українського контенту. Ми дійсно бачимо, що згортається сьогодні все те, що ми зробили у попередньому скликанні парламенту. Я є автором закону про мову на телебаченні, мої колеги – закону про мову. Що ми бачимо зараз? Уповноважена з питань мови Кабінету Міністрів Тетяна Монахова взагалі звільнилася. І на відміну, від екоінспекції, де звільнили керівника Єгора Фірсова, і відразу поставили нову людину, кажуть, не далеку від ОПЗЖ, а от по питанню мови нікого не призначають», – сказала Сюмар.

Більше того, Нацрада сьогодні не моніторить українську мову на телебаченні та на радіо. І я в цьому теж вбачаю велику проблему, тому що там вона вся укомплектована співробітниками «95 кварталу» і очевидно, що у них є трошки інші задачі.

Вона наголосила, що це означає, що насправді реалізація закону про мову є під загрозою.

«Більше того, Нацрада сьогодні не моніторить українську мову на телебаченні та на радіо. І я в цьому теж вбачаю велику проблему, тому що там вона вся укомплектована співробітниками «95 кварталу» і очевидно, що у них є трошки інші задачі. Як відомо, «Квартал 95» переважно має великий запас продукту російської мовою і зацікавлений його збувати», – зауважила депутат.

Сюмар також зазначила, що «російський маятник» у партії влади на сьогодні бере гору.

«Це є загроза всім тим українським реформам, які дозволили з’явитися українському культурному продукту, які дозволили взагалі в новій якості постати українському кіно, українській пісні. Очевидно, що сьогодні треба об’єднання і максимальна увага до цієї теми, бо ми можемо сьогодні втратити ці паростки, основи української гуманітарної культури, які були закладені за минулі п’ять років. І інформаційного середовища. В цьому контексті соціальні мережі є дуже важливі. Це насправді є підвалинами суверенітету, бо втративши це ми реально можемо втратити державу», – додала депутат.

Джерело: ЄС.
Telegram Channel