Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Світязь можуть врятувати рясні літні дощі та сніжна зима

Нині проводять інвентаризацію свердловин та трубчастих колодязів на території усього Шацького району.

Фото Суспільне Волинь.

Світязь можуть врятувати рясні літні дощі та сніжна зима

Торік екологи зафіксували рекордне падіння рівня води в озері - 38 сантиметрів

Рівень води в озері Світязь піднявся на 4 сантиметри. Води побільшало завдяки дощам, кажуть екологи. План порятунку найглибшого озера України обговорювали у програмі «Тема дня» на Суспільному Волинь.

Нагадаємо, торік берегова лінія, через обміління змістилась подекуди на 60 метрів.

У 2020-му ситуація погіршилася, розповів у студії начальник регіонального офісу водних ресурсів Назарій Поліщук. Цьогоріч екологи зафіксували найнижчий рівень води в озері – 93 сантиметри відносно нуля.

Зі слів Назарія Поліщука, рівень води можна збільшити лише природнім шляхом. «Світязь може врятувати дощ, якщо йтиме усе літо та сніжна зима. Але у небесній канцелярії свої плани», - каже начальник регіонального офісу водних ресурсів.

«Світязь може врятувати дощ, якщо йтиме усе літо та сніжна зима. Але у небесній канцелярії свої плани», - каже начальник регіонального офісу водних ресурсів.

4 червня в облдержадміністрації відбулося засідання робочої групи щодо вивчення проблеми обміління Шацького поозер’я. Засідали вдруге цього року. «Збиратися частіше групі завадив карантин», - каже начальник управління екології ОДА Валентин Кухарик. Озеро міліє через низку причин, - розповів Валентин Кухарик. З його слів нині розглядають 5 чинників, які впливають на рівень води: кліматичні умови, інтенсивне водокористування, застаріла меліоративна система, діяльність Хотиславського кар’єру у Білорусі, та недотримання водного законодавства.

На заходи збереження води у Світязі в бюджеті області передбачили майже мільйон гривень. Куди їх спрямувати наразі вирішують, - каже Валентин Кухарик. У планах підняти рівень води ще на 5 сантиметрів. Нині проводять інвентаризацію свердловин та трубчастих колодязів на території усього Шацького району.

 

 

Telegram Channel