Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
На продаж виставили картину Рембрандта вартістю 15 мільйонів доларів

У 1970 році картину продали усього за 650 фунтів стерлінгів.

Фото Sotheby’s.

На продаж виставили картину Рембрандта вартістю 15 мільйонів доларів

Раритетний автопортрет голландського художника продаватимуть на аукціоні «Сотбі»

Найбільші аукціони почали розкривати провідні лоти на майбутніх торгах в липні. У «Сотбі» одним із найкращих лотів буде автопортрет Рембрандта. Про це повідомляє Art Market Monitor. Торги відбудуться 28 липня. Очікують,  що цю роботу продадуть за 12–16 мільйонів фунтів стерлінгів (близько 15–20 мільйонів доларів).

Автопортрет розміром близько 20 на 15 см був написаний у так званий амстердамський період майстра в 1630-х роках. На ньому зображений 26-річний художник, одягнений у білий комір та чорну фетрову шапку. За повідомленням «Сотбі», Рембрандт або хотів підвищити свій статус перед майбутнім одруженням із Саскією ван Уйленбург, або створив автопортрет як приклад роботи, яка може бути виконана на замовлення. Твір датований 1632 роком.


Можливо, цей автопортрет був намальований за один день.
 

«Мальовані автопортрети Рембрандта є найбільшою рідкістю», – сказав співголова «Сотбі» Джордж Гордон. За його словами, ймовірно, робота була створена лише за один день.

Картина кілька разів міняла власників за останні десятиліття, але на аукціон потрапила вперше з 1970 року, коли була продана паризькому колекціонеру усього за 650 фунтів стерлінгів. Робота була представлена у різних відомих установах, включаючи Державний музей в Амстердамі у 1997 році та Лондонській національній галереї в 1999 році.

Відомо, що художник виконав близько 80 автопортретів у віці від 22 до 63 років. Проте існують лише два подібні екземпляри. Один знаходиться в колекції Лейдена в Нью-Йорку, інший – на довгостроковому депозиті в Національній галереї Шотландії.

«Оскільки більшість карнтин Рембрандта знаходиться в музеях, то вони рідко потрапляють на ринок, а автопортрети майже ніколи», – сказав Гордон.

Остання продана картина – «Автопортрет із затіненими очима» – потрапила на аукціон «Сотбі» і досягла ціни понад 11 мільйонів доларів.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel