Курси НБУ $ 41.30 € 44.49
У нас вироблятимуть кавуновий мед

Цей продукт здавна готували на Херсонщині: коли цукор був дорогий, смакували бекмес.

Фото agronews.ua.

У нас вироблятимуть кавуновий мед

Посмакувати бекмес змогли туристи, які відвідували Голопристанщину на Херсонщині

На Херсонщині у Голопристанському районі відкривається цех із виробництва бекмесу – так званого кавунового меду. Про це заявив під час брифінгу у межах інформаційного туру для журналістів «Екооздоровлення на Херсонщині» голова Херсонської ОДА Юрій Гусєв. Про це повідомляє Укрінформ, пише agronews.ua.

«Та розмова, яку ми почали минулого року про бекмес (переробку кавунів), цього року отримає продовження вже під час запуску виробництва бекмесу тут, на «Зелених хуторах Таврії». Це так само крафтове виробництво», – зазначив Гусєв. Також Гусєв, наголосив, що він презентував такий продукт у Києві і зрозумів, що це може зацікавити покупця за межами області.

«Це продукт, який здавна готували на Херсонщині. У моєму дитинстві, коли цукор був дорогий, смакували саме бекмес», – підкреслив керівник проєкту «Зелені хутори Таврії» Олександр Долинко. За словами Долинка, нині бекмес можна робити з кавуна, який не йде на продаж – з однобокого, маленького кавуна. Він такий же солодкий, як і той, що відправляють на реалізацію.

«З нього можна робити гроші… Розрізаємо кавун, м’якоть виймаємо, вижимаємо, сік у дека великі зливаємо, і томиться він приблизно зранку до пізньої ночі, потихеньку і випаровується, десь 12 годин. Залишається лише оте, що у нас у банці. Сто відсотків тут – кавун. Це оздоровча річ, не лише смачна. Для тих, у кого цукровий діабет – будь ласка, оце можна, хто хоче схуднути: на 100 грам – 106 калорій, у кого хвороби нирок – це ж кавун, лише «зимовий» кавун», – каже Долинко.

Розрізаємо кавун, м’якоть виймаємо, вижимаємо, сік у дека великі зливаємо, і томиться він приблизно зранку до пізньої ночі, потихеньку і випаровується, десь 12 годин.  

Торік, за словами керівника проєкту, виготовили лише 30 трилітрових бутлів бекмесу. Посмакувати бекмес його виробництва змогли туристи, які відвідували Голопристанщину. А дегустацію, за сприяння голови Херсонської ОДА, провели в одному з київських ресторанів.

У 2020 році працюватиме невеликий цех, де виготовлятимуть в десять разів більше бекмесу. Керівник проєкту «Зелені Хутори Таврії» сподівається, що цю ідею підхоплять і в інших районах Херсонщини, де ростуть кавуни, адже це додатковий заробіток для фермера.

Олександр Долинко планує у цьому році у цеху виробити першу тонну бекмесу. «Чотири людини матимуть роботу, фермер отримає відсоток за те, що я у нього беру сік, який він просто викидає у землю, після того, як збирає насіння кавуна», – зазначив Долинко. За його словами, він перемішує різні сорти у бекмес, який виробляє.

Telegram Channel