Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Представили виставку робіт творця української гривні Василя Лопати

У доробку митця — близько 700 творів образотворчого мистецтва і не тільки.

Фото np.pl.ua.

Представили виставку робіт творця української гривні Василя Лопати

У Музеї «Поле Полтавської битви» показали незвичайні картини

Видатного українського художника, письменника, громадського діяча Василя Лопату в Україні знають більше як художника, котрий займався розробкою ескізів для національної валюти. Як інформує сайт np.pl.ua, тепер його роботи стали окрасою колекції ДІКЗ «Поле Полтавської битви». Всього було подаровано 51 роботу народного художника України. Зокрема, цінним екземпляром для музею є гравюри Василя Лопати, які автор розробляв як ескіз для української гривні – це зображення гетьмана Івана Мазепи та князя Володимира Великого.

Цінним екземпляром для музею є гравюри Василя Лопати, які автор розробляв як ескіз для української гривні – це зображення гетьмана Івана Мазепи та князя Володимира Великого.

Як відомо, робота над створенням національної валюти розпочалася ще у квітні 1991 році, коли творчому колективу українських художників та графіків було запропоновано розробити ескізи нової української валюти. Василь Іванович вже тоді виконав портрет гетьмана України Івана Мазепи, хоча йому сказали, що час ще не настав для цієї постаті. Однак після проголошення Акту незалежності України у серпні 1991 року саме ескізи Василя Лопати були відібрані і затвердженні.

У доробку Василя Лопати — близько 700 творів образотворчого мистецтва, 75 проілюстрованих видань, ілюстрації української поезії, прози, драматургії, фольклору. Це графічні цикли: «Маруся Чурай» Л. Костенко, «Людолови» З. Тулуб, «Прапороносці», «Таврія» О. Гончара, «Полтава» О. Пушкіна, «Кобзар» Т. Шевченка, «Українські балади», «Українські народні казки», «Українські народні думи», «Слово о полку Ігоревім», «Страшна помста» і «Тарас Бульба» М. Гоголя, «Життя і творчість Г. Сковороди» та інші.

П’ять років (1987—1992) присвятив художник ілюструванню «Кобзаря» Тараса Шевченка, за що 1993 року отримав Національну премію України імені Тараса Шевченка. Ліногравюри-ілюстрації до «Кобзаря» тепер прикрашають колекцію музею «Полтавської битви».

Telegram Channel