Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Україна стала в чергу  за вакциною від коронавірусу

Прем’єр Денис Шмигаль: «Уряд розуміє, що українці втомились від карантинних обмежень, але коронавірусна загроза нікуди не поділася».

Фото pravda.com.ua.

Україна стала в чергу за вакциною від коронавірусу

А вчора Кабмін продовжив карантин – до 31 липня За попередню добу в країні виявили 758 осіб, інфікованих COVID-19, 31 хворого врятувати не вдалося. Це найтривожніша статистика з початку спостереження. У Волинській області додалося 55 нових випадків захворювання, і ще троє наших земляків стали жертвами коронавірусної інфекції

Кілька антирекордів за один день

Про них із тривогою говорив учора під час брифінгу очільник МОЗ Максим Степанов. Ішлося про найбільшу за останній час кількість українців, які заразилися, і число тих, хто помер. «COVID-19 — це не іграшки. Не ставтеся до нього легковажно. Користуйтеся масками, антисептиками, дотримуйтеся соціальної дистанції. Ви бачите статистику, і вона дуже сумна», — щодня як мантру повторює міністр.

Він застерігає, що у випадку погіршення ситуації карантинні заходи можуть посилити. Щодо регіонів, то найбільше інфікованих за попередню добу виявили на Львівщині (155), Закарпатті (82) та в Чернівецькій області (69). Загалом станом на 17 червня в Україні зареєстрували 33 234 лабораторно підтверджені випадки COVID-19, з них 943 — летальні, 14 943 пацієнти одужали.

Швидкими темпами поширюється коронавірус і в світі: добовий приріст заражених на вчорашній день становив 142 557. Це новий антирекорд за весь час пандемії. Кількість смертельних випадків також різко зросла — 6592. Тож у всіх країнах ламають голову, як зупинити наступ COVID-19. І ми не є винятком.

Епідемічна ситуація в нашій області залишається нестійкою. Тривожить, що у Луцьку за попередню добу заразилося п’ятеро дітей. 

Учора Максим Степанов підтвердив, що Президент України доручив профільному віцепрем’єр–міністру та міністру закордонних справ терміново розпочати перемовини щодо попереднього замовлення вакцини від коронавірусу. Йдеться про препарат компанії АstraZeneca, над яким вона працює разом із Оксфордським університетом. «Для нас важливо, щоб Україна була однією із перших країн, де буде застосована відповідна вакцина, яка пройде всі клінічні випробування», — зазначив міністр. До речі, її вже замовили Італія, Німеччина, Франція і Нідерланди.

Краще, ніж на Львівщині, гірше, ніж хотілося б

У нашій області станом на вчорашній ранок було зареєстровано 1554 випадки COVID-19, які підтверджено лабораторно методом ПЛР. Одужало 492 особи. 48 хворих померло, в тому числі 3 — за попередню добу. Зокрема, не змогли здолати недугу 86–літня мешканка Володимир–Волинського району, житель Ковельського району, віком 76 років, та 69–літній чоловік із Ратнівщини. Усі вони мали супутні захворювання.

За кількістю свіжовиявлених випадків COVID-19 учора лідирували Ковельський район (11), у Луцьку, Володимир–Волинському та Ратнівському районах зафіксували по 10 інфікованих. Загалом їх додалося аж 55.

Це краще, ніж, скажімо, на Львівщині, де всього підтверджено 3227 випадків інфікування коронавірусом і зареєстрували за попередню добу більш як півтори сотні нових хворих. Але треба врахувати, що там провели позавчора 558 ПЛР–тестів, а в нас їх було зроблено 210.

У Ратнівському районі зафіксовано спалахи інфекції у Річиці та Замшанах. Серед тих, хто захворів, — двоє поліцейських, вагітна, працівник товариства «Спільний ліс», двоє дітей. 

На Рівненщині за час пандемії зафіксовано 2515 випадків зараження COVID-19, але за останні дні темпи захворюваності там стали нижчими. Подолали коронавірус уже 1379 жителів сусідньої області.

Як розповіла учора під час брифінгу головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко, епідемічна ситуація в нашій області залишається нестійкою. Тривожить, що у Луцьку за попередню добу заразилося п’ятеро дітей. Серед 10 нововиявлених хворих — троє працюючих, у тому числі з фірми «Р Агро», що займається продажем сільськогосподарської продукції. У Ратнівському районі зафіксовано спалахи інфекції у Річиці та Замшанах. Серед тих, хто захворів, — двоє поліцейських, вагітна, працівник товариства «Спільний ліс», двоє дітей. У Камінь–Каширському районі осередки коронавірусу виявлено у селах Черче (5 осіб) і Підбороччя (7 інфікованих). У цих населених пунктах посилено карантинні обмеження. Нема змоги пом'якшити їх і на Ковельщині та в Ківерцівському районі.

На жаль, індекс інцидентності за останні 7 днів у Волинській області становить

32,97 на 100 тисяч населення замість передбачених вимогами 12. Серед районів найвищий цей показник у Володимир–Волинському — 108,3; Ківерцівському — 61,35; Любешівському — 45,6; Ратнівському — 42,47. В обласному центрі він становить — 32,1. Тож невипадково в урядовому «коронавірусному рейтингу» Волинь одержала невисокий бал.

Telegram Channel