Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Винними у побоїщах в столиці Бургундії прокуратура вважає чеченців. Ті заявляють про упередженість

Найбільші баталії мали місце у кварталі Грезій. 

Фото leparisien.fr.

Винними у побоїщах в столиці Бургундії прокуратура вважає чеченців. Ті заявляють про упередженість

Головним організатором безладів при цьому вважають місцевого 53-річного чеченського підприємця на ім'я Мурад Тіміргірієв

Французьке місто Діжон, що є головним у провінції Бургундія, з 15 по 18 червня 2020 року опинилося в епіцентрі вуличних сутичок між громадами вихідців з країн Магрибу та біженців з Чечні. Найбільші баталії мали місце у кварталі Грезій. Подробиці з посиланням на RFI розповідає Еспресо.TV.

У суботу, 20 червня, прокурор Діжона Ерік Мате дав на цю тему підсумкову пресконференцію.

«Насильницькі події, які Діжон пізнав з вечора п'ятниці 12 червня по 15 червня, вразили всіх на національному, навіть на міжнародному рівні, але, звичайно ж, насамперед, (вразили - ред.) жителів Діжона, - тому що, якщо й існують в Діжоні так звані важкі квартали, то, все ж таки, те, свідками чого ми стали, було непередбачуваним і, на щастя, залишається незвичним», – зазначив він.

Причиною заворушень прокурор вважає ту обставину, що про бійку (в якій серйозно постраждав молодий чеченець і яка стала приводом для приїзду чеченських груп підтримки з усієї Франції, а це колона автівок з 100-500 людьми) вчасно не було повідомлено у правоохоронні органи. «Ці факти не повідомлялися поліції, не було заяви, так що поліція не могла виконувати роботу з розслідування, і поліція не могла, зокрема, розшукувати і затримувати винуватців», - запевнив Мате.

 Причиною заворушень прокурор вважає ту обставину, що про бійку (в якій серйозно постраждав молодий чеченець і яка стала приводом для приїзду чеченських груп підтримки з усієї Франції, а це колона автівок з 100-500 людьми) вчасно не було повідомлено у правоохоронні органи.

Потім прокурор перейшов до подій 12-15 червня, які стали відповіддю на згадану бійку. «За фактами перших трьох днів (...) ми ідентифікували 20 постраждалих, деякі з них поранені важко – зокрема, я маю на увазі того, отримав поранення внаслідок стрілянини, і потерпілого в автомобільній аварії», – розповів Мате.

Прокурор Діжона додав, що в четвер, 18 червня, були затримані 6 підозрюваних, 2 з яких пізніше, після перевірки, відпустили. Решті або вже пред'явлені, або повинні бути пред'явлені звинувачення. Йдеться переважно про статті КК, за якими передбачено ув'язнення терміном до 10 років.

Головним організатором безладів при цьому вважають місцевого 53-річного чеченського підприємця на ім'я Мурад Тіміргірієв. Він має неофіційний статус старійшини. Чоловік свою провину заперечує й каже, що 18 років мешкає у Франції й займається не злочинною діяльністю, а купівлею-продажем автомобілей. Конфлікт з арабами він тлумачить не як конфлікт з наркодилерами - а така точка зору розповсюджена у французьких медіа, тому що на 16-річного чеченського юнака першими напали саме торговці наркотиками – а як прагнення захистити від насильства та приниження чеченську спільноту.

«Бити не можна, звичайно, але, коли тебе б'ють, не лежати ж? Треба вдвічі більше здачу дати, і таким чином все припиняється. Якщо поліція не здатна, влада не здатна зупинити наркодилерів ... Але взагалі у нас не війна з наркодилерами, нехай хоч матір свою рідну продають, нам діла до них немає. Нехай чеченців не чіпають, співвітчизників моїх не чіпають - від найменшого до найстаршого. Нас не чіпають - ми не чіпаємо. Нас чіпають - ми б'ємо. Логіка проста», - пояснив він журналістам.

Чеченська спільнота у Європі вважає, що правоохоронні органи Франції займають у даній ситуації бік арабів.

Окрім того, чеченська спільнота у Європі вважає, що правоохоронні органи Франції займають у даній ситуації бік арабів.

«Коментатори зазначають, що прокуратура явно тенденційно сфокусувалася на вихідцях з Чечні і повністю ігнорує факт збройного замаху на вбивство чеченського підлітка, його жорстоке побиття і приниження. Крім того, прокуратура і поліція ніяк не відреагували на факт масового скупчення банди наркодилерів в одному з районів Діжона та влаштовані ними погроми і підпали із застосуванням вогнепальної зброї», - написав сьогодні, 21 червня, близький до чеченської діаспорти портал Кавказ-Центр.

Telegram Channel