Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
На Волині згадали молитвою загиблого на Донбасі Андрія Ліщину

Звиняченці на могилі Андрія Ліщини.

Фото Юрія Павліка.

На Волині згадали молитвою загиблого на Донбасі Андрія Ліщину

Красного літечка чотири роки тому в Звинячому Горохівського району чекала повернення з війни на Донбасі сім’я Андрія Ліщини. Виглядала очі ненька Оксана Матвіївна, подумки пригорталися до найріднішого дружина Інна, донечки-школярки Вікторія і Анастасія, друзі й односельчани уявляли, як міцно й вдячно потиснуть йому руку за сміливість

До цієї світлої миті залишалося всього лиш п’ять по-літньому довших і коротких ночей… Напевне, Андрій теж серед пекла війни вже марив домашнім раєм:  як в’їде в рідне село і переступить поріг рідної хати, обійме всіх своїх найдорожчих, щоб більше ніколи з ними не розлучатися.

Не судилося… 19 червня селом чорною хмарою прокотилас жахлива звістка: в районі міста Авдіївки на Донеччині троє військових виїхали в розташування роти, щоб набрати води для підрозділу.  На грунтовій дорозі біля Новоселівки Другої вантажівка наїхала на міну, а всі бійці зазнали опіків і поранень. Серед них був і військовослужбовець 43-го окремого мотопіхотного батальйону «Патріот», командир відділення, молодший сержант Андрій Ліщина.

Пам’ять про Андрія Васильовича Ліщину - господаря, сина, чоловіка, татуся, друга, односельчанина звиняченці бережуть у світлих спогадах, у молитві.

Чорніла від горя тоді ненька і за тривогою не бачила світу дружина. Наче відчували, що вже ніколи не побачать свого Андрія.

…Він повернувся в село, але в домовині. Помер наступного після поранення дня в лікарні Покровська. Цьогоріч 11 лютого йому виповнилося б 35 років.

Пам’ять про Андрія Васильовича Ліщину - господаря, сина, чоловіка, татуся, друга, односельчанина звиняченці бережуть у світлих спогадах, у молитві. Четверту річницю від дня його смерті в храмі Святителя Миколая просив у Бога спокою для душі покійного настоятель цього храму о.Назарій Шийка. Свій смуток за хорошою людиною , співчуття мамі Оксані Матвіїні, всій сім’ї і родині засвідчили квітами і молитвою депутат районної ради Оксана Камоцька, Звиняченський сільський голова Тетяна Панасюк, секретар Звиняченської сільської ради Жанна Каплюк, завідувачка бібліотеки-філії Ольга Павлина, колега Андрія Андрій Гороть.  Ким був той чоловік, за яким так тужили дорослі, розпитував у бабусі, регента церковного хору Віри Косинської  її внучок Сергійко, наймолодший шестирічний учасник панахиди.

…На могилі всі вклонилися герою. 

Для довідки.  Указом Президента України № 421/2016 від 29 вересня 2016 року за особисту мужність і високий професіоналізм, виявлені у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, вірність військовій присязі» Андрій Ліщина  нагороджений орденом «За мужність» III ступеня (посмертно).

15 грудня 2016 у ЗОШ І-ІІІ ступеня с.Звиняче  відкрито і освячено меморіальну дошку на його честь.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel