Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Як на Антарктиді і в Рівному відзначили середину зими

Було і «хрещення» новачків у крижаній воді.

Фото Національного Антарктичного наукового центру.

Як на Антарктиді і в Рівному відзначили середину зими

Це свято найдовшої полярної ночі, яке у непростих умовах роботи допомагає науковцям підняти дух, «похрестити» новачків і посилити спільноту.

Українські полярники зі станції «Академік Вернадський», серед яких й анестезіолог Рівненської міської лікарні Ігор Дейнека, разом з дослідниками Антарктиди з усього світу відзначили Мідвінтер або Середину зими. 

Тдиційно на станції «Академік Вернадський» у цей день провели «хрещення» новачків у крижаній воді. Після цього кожен з них отримав право називатись справжнім полярником. Температура води у цей період – мінус 1,5 градуса (чим солоніша вода, тим нижча температура її замерзання).

Незмінними для наших дослідників у цей день є змагання з шахів, дартсу, більярду, настільного тенісу, армреслінгу, перетягування линви, підтягування на перекладині тощо. Це допомагає знизити психологічну напругу, підняти дух дослідників під час їхньої роботи у складних погодних умовах.

У цей день навіть ті полярники, які не перебувають на крижаному континенті, вітають одне одного і своїх колег. 

У цей день навіть ті полярники, які не перебувають на крижаному континенті, вітають одне одного і своїх колег. Так, у Рівненському міському парку культури і відпочинку імені Тараса Шевченка біля відкритого нещодавно пам»ятного знака полярникам зібралися Роман Братчик, Олександр Міхо, Павло Тарасович та Ігор Клубук, які свого часу брали участь в українських антарктичних експедиціях на станції «Академік Вернадський». Вони привітали своїх колег з 25-ї УАЕ, які зараз несуть там нелегку службу.

Вітання з цього приводу дослідникам надіслала і в.о. міністра освіти і науки Любомира Мандзій: «Ми дуже вдячні за вашу роботу і витримку. Адже такий тривалий час бути відірваним від родини і звичного кола спілкування – складне випробування. Особливо хочемо привітати учасників ювілейної, 25-ї УАЕ, які сьогодні зустрічають Мідвінтер на станції посеред полярної ночі. ...Ми не можемо зробити полярну ніч світлішою чи коротшою, але принаймні намагатимемося максимально поліпшити умови непростої вашої роботи, шановні дослідники».

Йдеться, зокрема, про початок модернізації станції «Академік Вернадський».

Валентин СТАВСЬКИЙ.

Telegram Channel