Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У  Волиньгазі скаржаться на крадіжки палива

АТ «Волиньгаз» здійснює розподіл природного газу для 250 тисяч побутових споживачів та понад 4 тисячі підприємств області. 

Фото vl.104.ua.

У Волиньгазі скаржаться на крадіжки палива

Від початку 2020 року в області виявили понад 40 фактів самовільного відновлення газопостачання, а торік – понад 250

Незважаючи на те, що ціна природнього газу зменшилась фактично вчетверо, споживачі продовжують здійснювати крадіжки природного газу, втручаючись у роботу лічильників. Станом на сьогодні, в області зафіксовано 63 випадки незаконних маніпуляцій із приладом обліку палива. Про це повідомляє пресслужба АТ «Волиньгаз».

Несанкціоноване втручання в роботу газових мереж -  загроза і для споживача природного газу, його близьких, і для сусідніх домогосподарств. Самовільна заміна газового обладнання, незаконне приєднання, негерметичність газового лічильника можуть спричинити витоки газу. До того ж, для осіб, які здійснюють втручання в газові мережі законодавством передбачена матеріальна відповідальність.

«Середнє нарахування за одне втручання в роботу лічильника для побутових споживачів становить 25 тисяч гривень, а подекуди сягає більше 100 тисяч гривень. Економії від втручання в лічильник нема. Тому що сьогодні, вкравши газ, людина економить тисячу гривень, а завтра понесе покарання і заплатить п’ять тисяч», – зауважив Сергій Сьомак, начальник управління метрології АТ «Волиньгаз» в ефірі телеканалу «Суспільне. Волинь».

У споживачів природного газу часто виникають питання з приводу заміни лічильників. Зі слів фахівця, у випадку, якщо немає втручання в систему газопостачання і комісія визначила, що лічильник споживача несправний – компанія «Волиньгаз» здійснює заміну приладу обліку газу безплатно. Якщо ж фахівці зафіксують факт втручання в роботу  приладу обліку, то споживач повинен сплатити за експертизу лічильника, вартість нового приладу й усі роботи, пов’язані з його встановленням. Наразі, в зв’язку з карантином, встановлення лічильників призупинено. 

Несанкціоновано відбирають блакитне паливо різні категорії споживачів: і боржники, і сумлінні платники. Також газовики фіксують крадіжки з боку юридичних осіб. Для  цієї категорії споживачів штрафні санкції набагато вищі – від 100 тисяч гривень. Загалом розмір штрафу встановлює експертиза на основі розрахунку необлікованого об’єму, який споживач міг використати у певний період. Усі дії експертизи регламентує Кодекс газорозподільних систем.

Якщо ви стали свідком крадіжки газу, самовільного втручання в газові мережі – повідомте про це газорозподільну компанію. Це можна зробити за номером екстреної служби «104». 

«У 2019 році  зафіксували понад 250 тис. фактів самовільного відновлення газопостачання в області . На сьогодні їх біля 40. Це відносно невелика кількість, адже у зв’язку з карантином ми не відключаємо споживачів та не проводимо перевірок. Але якщо є сигнал, ми оперативно виїжджаємо на аварійний виклик, і якщо знаходимо якісь втручання в систему газопостачання або крадіжки, то відключаємо, щоб з’ясувати всі обставини», – зазначив в ефірі волинського телеканалу Дмитро Бонюк, начальник Луцького відділення АТ «Волиньгаз».

Спеціалісти «Волиньгазу» радять споживачам дотримуватися правил безпечного користування газовими приладами та бути відповідальними, уважніше використовувати газове  обладнання.

«У 2018 році Міністерство енергетики та вугільної промисловості скасувало наказ «Укргазу» про порядок безплатного технічного обслуговування, яке «Волиньгаз» проводив в області. Тому зараз споживачі можуть наражати себе на небезпеку, якщо фахівці не потраплять у їхні домівки, щоб обслуговувати мережі. Я б радив волинянам укладати договори з організаціями, які мають ліцензії на обслуговування газових мереж і на платній основі обслуговувати оселю», –  зауважив начальник Луцького відділення Дмитро Бонюк.

В умовах карантину АТ «Волиньгаз» працює онлайн.

«Щоб вирішити будь-які газові питання потрібно, насамперед, зателефонувати до контакт-центру компанії за номером (0332) 280 104 або  (067) 33 39 104.

Також, якщо ви стали свідком крадіжки газу, самовільного втручання в газові мережі – повідомте про це газорозподільну компанію. Це можна зробити за номером екстреної служби «104». 

Якщо ви відчули запах газу в оселі, відкрийте вікна, перекрийте газові крани, не вмикайте електричні прилади, не користуйтесь вогнем та викличте аварійну газову службу за телефоном «104». Не втручайтесь у роботу газових мереж самовільно – це може призвести до трагедії», – йдеться у повідомленні компанії.

Telegram Channel