Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Екснардепа від Волині засудили на 28 місяців ув’язнення

Свій шлях у велику політику Микола Володимирович розпочав у 1998 році із перемоги у виборчому окрузі № 21 (Ковель).

Фото glavcom.ua.

Екснардепа від Волині засудили на 28 місяців ув’язнення

59-річний Микола Мартиненко (на фото) звинувачується у відмиванні в Швейцарії та інших країнах коштів, отриманих незаконним шляхом в Україні та Чехії

Федеральний кримінальний суд Швейцарії 26 червня визнав винним колишнього народного депутата України Миколу Мартиненка у відмиванні близько 2,8 мільйона євро через швейцарську фінансову систему «в складі злочинного угруповання».

Про це повідомляють журналісти програми «Схеми» (проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) із посиланням на три джерела, обізнані в процесі, інформує «Українська правда».

Також суд визнав винним ще одного громадянина України Павла Скаленка, який разом із ексдепутатом фігурує і в українському кримінальному провадженні НАБУ та САП.

Миколі Мартиненку оголосили покарання у вигляді 28 місяців ув’язнення, 12 з яких – «безумовного відбування». Павлу Скаленку – 24 місяці ув’язнення.

Засідання кримінальної палати Федерального кримінального суду відбулося 26 червня о 14:00 за місцевим часом у місті Беллінцона.

Як стверджували раніше швейцарські правоохоронці, Микола Мартиненко та Павло Скаленко підозрювались у тому, що відкривали в швейцарських банках рахунки, з яких купували нерухоме майно та активи у Швейцарії та інших країнах – таким чином відмиваючи кошти, отримані незаконним шляхом в Україні та Чехії.

За даними слідства, колишній депутат доручив спільнику – Павлу Скаленку – створити офшорну компанію в Республіці Панама. Її директорами виступали різні громадяни Панами, але всі вони призначили Мартиненка своїм уповноваженим представником.

Відтак, стверджують правоохоронці, за вказівкою Мартиненка його спільник відкривав банківські рахунки у Швейцарії від імені офшорної компанії, зазначаючи в документах бенефіціарним власником активів Миколу Мартиненка.

Сам Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

Сам Мартиненко своєї провини за цими звинуваченнями не визнавав.

Справа у Швейцарії пов’язана із українською справою щодо колишнього народного депутата та його спільників, яку вели НАБУ й САП і яка нині розглядається у Вищому антикорупційному суді.

Як нагадує «Українська правда», в Україні Мартиненка обвинувачувають в організації схеми з розкрадання на двох держпідприємствах. Крім епізоду з «Енергоатомом» є ще другий,  що стосується закупівлі ДП «СхідГЗК» уранового концентрату. Підприємство мало самостійно забезпечити видобуток сировини, проте керівництво закупило її за кордоном через австрійську фірму-прокладку «Штоєрман», пов’язану з Мартиненком, спричинивши шкоду у розмірі 17,2 млн доларів США.

У грудні 2019 року прокуратура Швейцарії направила до суду справу Мартиненка, якого там підозрюють у відмиванні коштів на 2,8 млн євро.

Telegram Channel