Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Моя Конституція або як українські музиканти пропонують свої статті до Основного закону

"Не завадило б мати в Конституції статтю про обов’язок кожного громадянина України бути щасливим, - каже Сашко Положинський.

Фото УНІАН.

Моя Конституція або як українські музиканти пропонують свої статті до Основного закону

Окрім бажання уникнути зайвого пафосу під час урочистого святкування, День Конституції – це нагода поміркувати, за якими правилами ми живемо, що є цінним і якою має бути наша країна

Олександр Положинський

Нещодавно я переглядав Конституцію України та зрозумів, що більшість її статей, на жаль, не виконуються. Однак, якби я був упорядником нової Конституції, я б запропонував статтю, згідно з якою основними принципами існування держави України є справедливість та відповідальність для всіх і кожного.

Якщо немає справедливості, то громадянам дуже важко зрозуміти, навіщо їм взагалі потрібна така держава. Якщо немає відповідальності за свої дії, вчинки чи слова, або навпаки ─ за відсутність дій, або за мовчання. Отож, якщо немає відповідальності, це може привести просто до краху держави. Якщо говорити про якісь фантастичні проєкти, то можна сказати так, що не завадило б мати в Конституції статтю про обов’язок кожного громадянина України бути щасливим.

Про це повідомляє Суспільне.медіа.

Сергій Мартинюк, гурт Фіолет

Якби я в якийсь момент долучився до розробки української Конституції, то зробив би усе можливе, аби музиканти в Україні займалися тільки тим, чим вони хочуть займатися – музикою. А якщо серйозно, то б я хотів, щоб українська Конституція передбачила неможливість балотуватися ще раз у Верховну Раду тим депутатам, які виконали менше ніж 90% своїх передвиборчих обіцянок – і також передбачив з їх сторони компенсацію для українців. Мільйонів так 20-30, а то й більше. 

Марія Бурмака, співачка

Я пам'ятаю ту ніч на 28 червня 1996 року, коли вона була прийнята. Я пам'ятаю сльози Михайла Сироти й радість В'ячеслава Чорновола. Я пам'ятаю, як раділа вся Україна. Я тоді працювала на каналі «СТБ» і пам'ятаю радість і піднесення в нашому ньюзрумі. Прочитавши всі статті нашої конституції, я зрозуміла, що вона мені подобається, вона мене влаштовує. Аби лиш ця конституція не порушувалась і не було намагань постійно її змінити. Бо найголовніше що? Людина в центрі уваги, закон про мову, територіальна цілісність, розмежування гілок влади.

Якщо говорити про якісь фантастичні проєкти, то можна сказати так, що не завадило б мати в Конституції статтю про обов’язок кожного громадянина України бути щасливим, - каже Сашко Положинський.

Для мене це свято. Це свято Конституції моєї рідної країни, свято моєї держави. Я вас вітаю з Днем Конституції!

Іванка Червінська, співачка

Моя власна Конституція, скоріше за все, була би пов’язана з любов’ю до ближнього та природи – нам потрібно дбати про навколишнє середовище, садити дерева та сортувати сміття. Мені подобається наша Конституція, втім напевно треба було вписати до неї обов’язок кожного громадянина України знати історію – свою, свого роду і свого покоління до сьомого коліна. Ходити на концерти, ходити на вистави, читати книги й тим самим розвиватися внутрішньо і духовно. Я думаю, це точно буде сприяти тому, щоб в нашій країні все процвітало і було прекрасним.

Ілля Резніков, гурт Letay

В Конституції України є все, що необхідно для сучасної держави. Залишилася дрібничка – шанувати її та виконувати всім – від верхньої гілки влади до звичайної людини. Як і будь-яка інша людина, я живу за зовнішніми та внутрішніми правилами. Зовнішні правила дає суспільство. Вони дозволяють людям не кривдити один одного, дозволяють жити поруч. Внутрішні правила дозволяють бути чесним перед собою. Вони є в серці. Тож вітаю всіх із Днем Конституції України – і бажаю не тільки святкувати її раз на рік, але й знати свої права та обов'язки.

Саша Кольцова, гурт «Крихітка»

Якби у мене була можливість щось додати в нашу Конституцію, я би додала слова «серйозно», «точно». Наприклад, чоловіки та жінки «реально» рівні у своїх правах, або кожен «серйозно» має право на відпочинок, або Україна – це унітарна держава і вона незалежна «серйозно», без всяких РФ, УРСР чи що ви там собі надумали. Або додала б рівність людей, які ще не визначилися чи вже визначилися зі своєю сексуальною орієнтацією. Ніяких переваг не може бути ні у раси, ні у національності, в тому числі, якщо ви гетеросексуальні – це не робить вас кращим ніж інші люди. Всі рівні, серйозно!

Рейв-бенд ЦеШо

Найперше, ми перетворили б Верховну Раду на клуб для рейвів. Проте вважаємо, що рейви негативно впливають на суспільство, тож на державному рівні їх потрібно заборонити. Але звісно, заборони – це погано і треба будувати вільне демократичне суспільство. І для того, щоб жити добре, варто скасувати театри й концерти, всіх митців змусити розвивати аграрну галузь. Заклади культури перетворити на ферми. Усі гумористичні шоу ми б відправили на гастролі в Антарктиду. А Авакова зробили б моряком дальнього плавання – дуже дальнього плавання. А ще ми вітаємо всіх з Днем Конституції України та бажаємо вам хоч раз відкрити цю Конституцію України та подивитися, що там взагалі написано.

Telegram Channel