Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Мозаїка з фасаду  будинку культури в потрапила в альбом, що виданий в Німеччині

Українською естетикою зацікавилися за кордоном.

Фото: debaty.sumy.ua.

Мозаїка з фасаду будинку культури в потрапила в альбом, що виданий в Німеччині

У Німеччині виходить вже другий альбом, присвячений радянській мозаїці в нашій країні. Вона є на стінах побудованих в СРСР житлових будинків, заводів, спортивних комлексів

Серед робіт представлена і мозаїка, що нанесена на Кролевецький районний будинок культури на Сумщині. Про це пишуть у виданні DW, інформує 05453.com.ua.

У радянські часи, особливо в 1970-1980-х, похмурість стандартизованої бетонно-блочно-панельній архітектури нерідко намагалися прикрасити, використовуючи гігантські мозаїчні панно.

«У радянські часи, особливо в 1970-1980-х, похмурість стандартизованої бетонно-блочно-панельній архітектури нерідко намагалися прикрасити, використовуючи гігантські мозаїчні панно. Зрозуміло, ця мозаїка повинна була виконувати не тільки естетичні, але і пропагандистські функції. Через десятиліття вже мало хто сприймає її як пропаганду. Естетика виходить на перший план, вважає київський фотограф Євген Нікіфоров і берлінське видавництво DOM publishers, що випустило зараз вже другий альбом його фотографій, присвячений радянської модерністської мозаїці: «Art for Architecture Ukraine. Soviet Modernist Mosaics from 1960 to 1990», – зазначають у виданні.

Фотографії супроводжуються чудовими текстами, поясненнями, коментарями мистецтвознавця і куратора Поліни Байцим.

Telegram Channel