Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
Топ-11 пам'яток архітектури Луцька, які неодмінно треба відвідати

Кафедральний костел святих апостолів Петра і Павла.

Фото Віктора Петрука.

Топ-11 пам'яток архітектури Луцька, які неодмінно треба відвідати

Центр туристичної інформації та послуг Луцька склав список визначних споруд, які кожен має побачити в обласному центрі Волині.

Традиційно 1 липня в Україні відзначають День архітектури.
 

З нагоди свята Центр туристичної інформації та послуг Луцька склав список пам'яток, які неодмінно потрібно відвідати в обласному центрі Волині.
 

Загалом у Луцьку 88 пам'яток архітектури, з них 23 національного значення.

Топ-11 архітектурних шедеврів Луцька, за версією Центр туристичної інформації та послуг, має такий вигляд:

1) Луцький замок спочатку збудований у стилі романо-готичної архітектури, але при перебудовах у середині XVI ст. придбав риси ренесансу.

2) Ансамбль споруд єзуїтського монастиря з колегіумом і величним костелом Св. Петра і Павла створювався в 1606-1639 рр. за проєктом італійського архітектора Д. Бріано у стилі раннього бароко. У XVIII ст. костел неодноразово зазнавав значних ушкоджень внаслідок пожеж; був відбудований, а фасади та інтер’єр підлягали переробкам, внаслідок яких набули нових стилістичних рис.

3) Свято-Покровська церква збудована була, ймовірно, у XIII –XIV століттях. Сучасний архітектурний вигляд цієї церкви остаточно формувався у загальних рисах у 70-х рр. ХІХ ст. Тоді й з'явилася дзвіниця, куполи, ризниця і пономарка з боків апсиди.

4) Архітектурний комплекс Луцького братства складається із Хрестовоздвиженської церкви та монастирського приміщення. В архітектурі церкви втілилося дві концепції: трикамерна, яка була притаманна дерев'яним українським церквам, та тринавна із візантійської архітектури.

5) Монастир бригідок. У 1642 році був побудований костел Святої Бригіди у стилі бароко та переобладнаний під келії, в якому, зокрема, були зроблені вікна із виходом на річку. Внаслідок кількох пожеж та реконструкцій після них, а великою мірою після пожежі 1845 р. та перероблення під тюрму, первинна храмова архітектура була втрачена.

Загалом у Луцьку 88 пам'яток архітектури, з них 23 національного значення.

6) Монастир шариток. П-подібний будинок монастиря складається із двох частин. На куті споруди з півночі міститься чотиригранний ризаліт, який всередині має кімнату та маленьке вікно. Стіни оздоблені пілястрами, вікна мають наличники, підвіконні та надвіконні карнизи. Зі сходу прибудований одноповерховий будинок. З північного боку посередині є п’ятигранний ризаліт, який нагадує вежу.

7) Велика синагога є кубічною спорудою із прибудованою, але конструктивно з'єднаною вежею. Архітектура споруди є ренесансною. Їй притаманна раціональна ясність, лаконічність форм, стриманість у декорі.

8) Домініканський монастир триповерховий прямокутний у плані з розмірами 51×12 м. Перші два поверхи мають хрещаті склепіння. Фасад оздоблений спареними лопатками, портали мають обрамлення, які завершуються волютами або лучковими сандриками. З вулиці Драгоманова, крім того, можна спостерігати могутні залишки старого комплексу XIV століття. який мав готичний стиль, а пізніше був реконструйований у стилі класицизму.

9) Комплекс споруд монастиря та костелу бернардинів, кафедральний собор Луцької і Волинської єпархії Православної церкви України.
Будівництво собору тривало з 1752 до 1755 року за проєктом Павла Гіжицького в стилі пізнього бароко, який поширився у вітчизняній архітектурі та мистецтві наприкінці XVII – у середині XVIII ст., підпавши під вплив місцевих традицій і набувши своєрідних національних рис. Оточує костел півколом цегельний двоповерховий будинок келій. Це рідкісний для монастирських ансамблів тип композиції, що тяжіє до парадності палацової архітектури.

 

10) Келії монастиря Трінітаріїв. Комплекс монастиря складався з костелу, келій, дзвіниці й огорожі з воротами. Будинок з каменю та цегли, П-подібний, двоповерховий. Розпис інтер'єру був виконаний художником І. Прагтлем.

11) Лютеранська кірха була зведена в неоготичному цегляному стилі. Нетинькована. Зовні вхід має перспективний портал стрілчастого профілю, який завершується крутим фронтоном. До орієнтованої на захід абсиди прибудована ризниця та паламарня.

Джерело: Центр туристичної інформації та послуг Луцька
Telegram Channel