Курси НБУ $ 38.97 € 42.45
Владика Михаїл став почесним доктором ЛНТУ

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл пройшов інавгурацію.

Фото: Луцький національний технічний університет.

Владика Михаїл став почесним доктором ЛНТУ

За весь період існуваннявишу, цього почесного звання були удостоєні 28 осіб і вперше за каденції ректора Луцького НТУ Петра Савчука, відбулася чергова церемонія інавгурації

Присвоєння звання Почесний доктор Луцького національного технічного університету – це одна із найзнаменніших подій у житті закладу вищої освіти, адже є свідченням зростання та зміцнення нашої університетської академічної спільноти. Ми продовжуємо традицію присвоєння звання почесного доктора визначним особистостям нашої сучасності за значний внесок у розвиток технічної науки та освіти, культури і духовності.

Учора, із нагоди відзначення 54-ї річниці Луцького НТУ, ректор Петро Савчук та колектив університету стали учасниками святкового молебню у Кафедральному соборі Святої Трійці ПЦУ. Провів священослужіння Митрополит Луцький та Волинський Михаїл.

Церква та університет – дві великі та потужні складові, два крила, які об’єднують у собі науку і духовність.

Наприкінці молебню, владика Михаїл привітав університетську спільноту зі святом, наголосивши, що церква та університет – дві великі та потужні складові, два крила, які об’єднують у собі науку і духовність. За його словами, значення та відповідальність людей, котрі навчають, переоцінити важко, бо саме вони формують особистостей та готують фахівців своєї справи. Духівник побажав успіху та процвітання молодому й перспективному університету, вдячності від студентів та подальшого розвитку.

Згодом, присутні на урочистостях стали учасниками визначної події - присвоєння Doctor Honoris Causa Митрополиту Луцькому і Волинському Михаїлу. За весь період існування нашого ЗВО, цього почесного звання були удостоєні 28 осіб і вперше за каденції ректора Луцького НТУ Петра Савчука, відбувається чергова церемонія інавгурації.

Сьогодні Doctor Honoris Causa отримав патріот, наставник та науковець. Без сумніву, Митрополит Михаїл є видатним діячем України та Волинського краю. Йому притаманні широта знань і виска ерудиція, він є людиною компетентною не тільки у фахових, а й у загальноосвітніх галузях. Владика відомий своєю глибоко патріотичною позицією, вагомим внеском у розвиток освіти і науки країни, благочинністю та активною соціальною діяльністю, мудрим наставництвом та авторитетом у релігійній громаді, безпосередньою участю у процесі створення Православної церкви в Україні, становлення держави та відстоювання її інтересів. Колектив університету високо оцінює результати його діяльності для нашого ЗВО.

Отож, оголосила рішення Вченої ради про присвоєння звання учений секретар Луцького НТУ Алла Земко. Своєю чергою, Петро Савчук вручив Почесному доктору відзнаки та подарував мантію.

«Сьогодні дійсно особливий день для нашого університету – День народження ЗВО. У цей день щорічно Луцький НТУ відзначає найдостойніших синів України, людей, які роблять вагомі внески у розвиток освіти, науки, духовності, громадської діяльності та зміцнюють нашу країну. Сьогодні цей день особливий ще й тим, що відзнаку, яка є найвищою для нашого університету, отримує Владика Михаїл. Це особлива людина, яка була у витоків створення ПЦУ і зробив все, щоб наша країна зміцнювала свої позиції як незалежна, культурна і сильна у світовій спільноті. Хочемо побажати Вам міцного здоров’я, подальшого становлення, розвитку і примноження здобутків на благо незалежної української церкви, на благо України», - наголосив ректор.

Митрополит Михаїл щиро подякував за довіру і таку високу оцінку його діяльності та виступив із докторською промовою, у якій акцентував на неподільності церкви та науки, які працюють задля реалізації спільної мети:

«Мені видається, вкрай важливим є зберегти та збагатити традиції й ідентичність Луцького технічного вишу, до розбудови та розвитку якого причетна чимала когорта чудових фахівців та науковців, починаючи від Віктора Божидарніка, який говорив: «Насамперед ціную професіоналізм». Це завдання для усіх нас, професорсько-викладацької корпорації на чолі з високоповажним паном ректором Петром Савчуком та студентами… Я чудово розумію, що світ розвивався там, де існували університети, де існувало мислення, панували логічні категорії. А як Ваш колега, що сьогодні отримав це Почесне звання доктора, хочу наголосити, що і Церква потрібна університетові як незамінний і унікальний співрозмовник та соратник, без якого заклад освіти буде не в змозі виконувати своє завдання вільного дослідження істини в суспільно і духовно значущому питанні трансцендентного виміру Всесвіту. Стосовно цього університет потребує церкви не менше, ніж в інших аспектах церква потребує сприяння та підтримки з боку університету».

Насамкінець, Митрополит закликав молодь бути патріотами рідного краю та держави, обирати для навчання українські заклади освіти і максимально реалізовувати себе на рідній землі.

«Будьте щасливі, забезпечені, реалізовані на території Волинської області, максимум – на території нашої України», - резюмував владика.

Джерело: Луцький національний технічний університет
Telegram Channel