На Волині смертельно травмувалося двоє працівників - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 27.60 € 32.56
На Волині смертельно травмувалося двоє працівників

Під час жнив збільшується вірогідність травматизму.

Фото: rv.dsp.gov.ua

На Волині смертельно травмувалося двоє працівників

На виробництві в Україні за 5 місяців 2020 року смертельно травмовано 24 працівника сільськогосподарського виробництва, а це одна з найбільших кількість працівників серед усіх галузей економіки

У Волинській області протягом 6 місяців на виробництві в галузі сільськогосподарського виробництва травмовано 6 працівників проти 3 (+3) у 2019 році, з них 2 отримали смертельні травми проти 1(+1) у 2019 році.

Основними причинами загибелі працівників є невиконання вимог інструкцій з охорони праці, порушення Правил дорожнього руху, порушення вимог безпеки під час експлуатації транспортних засобів, машин та механізмів, перебування на робочому місці в стані алкогольного сп’яніння, а також особиста необережність потерпілих.

Враховуючи причини і обставини травматизму та джерел травмування у 2019 році, з метою попередження виникнення нещасних випадків у агропромисловому виробництві під час проведення зернозбиральних робіт, Держпраці вважає за необхідне першочергово вжити заходів з профілактичної роботи та проведенні превентивних заходів у цьому напрямку, а тому, для безаварійної та безпечної експлуатації сільськогосподарської техніки, для забезпечення належного стану охорони праці, запобігання нещасним випадкам, пожежам та аваріям на механізованих виробничих процесах, необхідно запровадити такі заходи:

У Волинській області протягом 6 місяців на виробництві в галузі сільськогосподарського виробництва травмовано 6 працівників проти 3 (+3) у 2019 році, з них 2 отримали смертельні травми проти 1(+1) у 2019 році.

— посилити контроль за дотриманням правил внутрішнього трудового розпорядку, трудової та виробничої дисципліни, відстороняти від виконання робіт (не допускати до роботи) осіб, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного сп’яніння, а також не пройшли навчання з питань охорони праці та порушують вимоги безпеки і гігієни праці;

— покращити рівень проведення інструктажів з охорони праці на робочих місцях, враховуючи стан культури, що збирається, погодні умови, стан збиральної техніки і транспортних засобів, кількість і кваліфікацію працівників, а також інформацію про виробничі небезпеки та випадки травмування під час збирання врожаю;

— забезпечити належну діяльність служби охорони праці в сільськогосподарських підприємствах;

— до роботи на сільськогосподарських агрегатах допускати осіб не молодших 18 років, що пройшли навчання та перевірку знань з охорони праці, отримали допуск до цих робіт, пройшли відповідні інструктажі з питань охорони праці на робочому місці, попередній медичний огляд і не мають медичних протипоказань;

— встановити раціональне чергування періодів праці та відпочинку протягом робочої зміни, що визначається виробничими умовами і характером виконуваної роботи, її важкістю та напруженістю;

— забезпечити виконання ремонту і технічного обслуговування у спеціально призначених для цього місцях із застосуванням знарядь, пристроїв та інструментів, передбачених технологіями ремонтних робіт і технічного обслуговування;

— огородити захисними кожухами рухомі, обертові частини машин (карданні, ланцюгові, пасові, зубчасті та інші передачі), які забезпечують безпеку працівників;

— на відведених ділянках обладнати польові стани й місця відпочинку працівників, майданчики для зберігання техніки і паливно-мастильних матеріалів;

— інформувати працівників про можливі причини та обставини виникнення нещасних випадків на виробництві та про їх наслідки.

При умові виконання цих заходів загальний травматизм на підприємствах та у господарствах агропромислового комплексу буде значно знижений або навіть впаде до нуля, а зі смертельним наслідком — не буде допущений взагалі.

Джерело: Вячеслав САВЕНКО, начальник відділу нагляду в АПК та СКС Управління Держпраці у Волинській області