Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Ківерцівщині спалах небезпечної бактеріальної хвороби

На Волині зареєстровано падіж оленів.

Фото:lt.ogo.ua.

На Ківерцівщині спалах небезпечної бактеріальної хвороби

Голова районної державної адміністрації Алла Гонтар взяла участь у засіданні районної протиепізоотичної комісії, яке відбулося сьогодні у залі засідань райдержадміністрації. У засіданні також взяли участь заступник голови райдержадміністрації Микола Цисюк, представники Держпродспоживслужби, екологічної інспекції області, окремих органів місцевого самоврядування району, лісомисливських господарств

Учасники засідання зібралися через зафіксовані на території району спалахи інфекційної хвороби пастерельоз, яка вразила плямистих і благородних оленів, що розводяться у фермерському господарстві «Урочище Корея» та державному підприємстві «Лісомисливське господарство «Звірівське». Також до Держпродспоживслужби надходять повідомлення про захворювання свійських травин від жителів навколишніх сіл.

Зокрема, 30 червня на території вищезазначених господарств було зафіксовано падіж оленів. Відібрані фахівцями патологічні матеріали, які досліджувалися, показали збудник пастерельозу.

Пастерельоз – бактеріальна хвороба багатьох свійських та диких тварин, що характеризується  при гострому перебігу ознаками септицемії й геморагічного діатезу, при підгострому та хронічноному – крупозною або катаральною пневмонією. Востаннє спалахи цієї інфекційної хвороби фіксувалися на території району ще у 2004 році.

30 червня на території вищезазначених господарств було зафіксовано падіж оленів. Відібрані фахівцями патологічні матеріали, які досліджувалися, показали збудник пастерельозу.

Щоб врятувати тварин від загибелі, у фермерському господарстві «Урочище Корея» оленів пролікували антибіотиками. Захворювання вдалося зупинити завдяки тому, що тварини утримуються у вольєрах. Щодо ДП «ЛМГ»Звірівське» - тут олені живуть у вільному вигулі, що суттєво ускладнює проведення їм лікувальних заходів. Тож членами районної протиепізоотичної комісії напрацьовано механізм ліквідації спалаху, утилізації тварин, що загинули, а також прийнято низку рекомендацій для запобігання поширенню хвороби.

Пастерельоз поширюєтся через безпосередній контакт тварин, а також переноситься кровососними комахами. Тож, через загрозу поширення хвороби на свійську велику рогату худобу рекомендовано жителям навколишніх сіл, які збирають у лісі ягоди та гриби, не їхати до лісу кіньми, заборонено шуміти у місцях підгодівлі диких тварин.

Також фахівці Держапродспоживслужби і екологічної інспекції звертаються до людей та очільників органів місцевого самоврядування, з проханням оперативно повідомляти про факти захворювання тварин, або виявлені під час збирання ягід і грибів, мертвих тварин.

Обговорено також питання утилізації тварин – керівникам господарств, що розводять велику рогату худобу та диких тварин, рекомендовано заключити договори з ветсанзаводом; проведення вакцинації тварин; дезінфекційних заходів.

Голова райдержадміністрації Алла Гонтар наголосила на відповідальності керівників господарств за належний догляд, безпеку та утримання тварин, акцентувала на вжитті відповідними службами усіх необхідних заходів для ліквідації вогнищ захворювання та недопущення його поширення на приватний сектор. Головам сільських, селищної рад, ОТГ, рекомендовано посилити роз’яснювальну роботу серед місцевих жителів щодо необхідності вакцинування тварин та дотримання заходів безпеки під час походів до лісу.

Telegram Channel