Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Волинському селищу виповнилося 823 роки

З березня по листопад 1943 року Колки були центром Колківської республіки.

Фото kolkyrada.gov.ua.

Волинському селищу виповнилося 823 роки

Колки святкують річницю від часу заснування

Багато трагічних і радісних подій бачили Колки. Кожне покоління працелюбних і талановитих людей залишило по собі славні сторінки історії. Віки пролетіли над колківською землею. ЇЇ топтали окупанти, несучи жителям сльози і смерть, але вона вижила, пережила. Литовські, польські, російські, німецькі завойовники топталися на наших квітучих лугах і багатих землях, повідомляє Колківська селищна рада.

Крізь сивину віків говорять до нас славні імена людей, що в різний час творили, захищали містечко. У цей ряд із славним іменем князя Романа можна поставити імена князів Сангушків і Острозьких, коли Колки досягли розквіту. При володінні князя Острозького Колки отримали статус містечка, а 11 квітня 1592 року було надано Магдебурзьке право. Місто мало свій прапор, герб, місцеве самоврядування.

З березня по листопад 1943 року майже на двох тисячах квадратних кілометрів існував острівець вільної Української самостійної держави під назвою Колківська республіка.

Сьогодні колківський селищний голова Олександр Палінкевичем відзначив номінантів та вручив цінні подарунки. 

Для жителів Колок та громади цей рік був непростий, але разом з тим насичений подіями і фактами: зроблено капітальний ремонт в ДНЗ «Берізка» смт. Колки, проведено реконструкцію опалення загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.с Четвертня, облаштовано котельню та опалення в приміщенні ЗОШ с. Ситниця, здійснено реконструкцію будівель ЗОШ с. Четвертня та ЗОШ с. Грузятин з облаштуванням внутрішніх санвузлів. Крім того, здійснено ремонт приміщення школи в с.Ситниця, де також облаштовано внутрішній санвузол.

Для жителів Колок та громади цей рік був непростий, але разом з тим насичений подіями і фактами: зроблено капітальний ремонт в ДНЗ «Берізка» смт. Колки, проведено реконструкцію опалення загальноосвітньої школи І-ІІІ ст.с Четвертня, облаштовано котельню та опалення в приміщенні ЗОШ с. Ситниця, здійснено реконструкцію будівель ЗОШ с. Четвертня та ЗОШ с. Грузятин з облаштуванням внутрішніх санвузлів.  

В приміщенні місцевого Будинку культури відремонтовано зал для урочистих подій. Проведено капітальний ремонт частини огорожі біля ОЗНВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей», проведено капітальні ремонти дахів в дитячих садочках сіл Боровичі та Годомичі.

В ОЗНВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» здійснено ремонт шкільного музею, картинної галереї, класу трудового навчання для дівчат, логопедичного кабінету та ігрової кімнати для учнів початкових класів, облаштовано систему відеонагляду та окустичної системи.

В листопаді 2019 року створено Інклюзивно-ресурсний центр Колківської селищної ради, для якого закуплено комп’ютерну та оргтехніку, меблі, велотренажер, бігову доріжку та орбітрек. Відділом освіти Колківської селищної ради забезпечено умови для здійснення навчання в умовах НУШ. Придбано телевізори, ноутбуки, принтери, шкільні меблі, здійснено часткові ремонти в класах.

У цьому році в закладах освіти замінено частину вікон на енергозберігаючі. В ЗОШ с. Грузятин замінено усі двері в класи. Придбано твердопаливний котел в ДНЗ с. Четвертня.

 

Планується капітальний ремонт спортивної зали ОЗНВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей» та реконструкція приміщення ЗОШ І-ІІ ст. с. Криничне (облаштування внутрішніх санвузлів», облаштування пожежної сигналізації в ОЗНВК «Колківська ЗОШ І-ІІІ ст.-ліцей».

Особлива увага приділяється дітям – сиротам та дітям позбавлених батьківського піклування. За кошти місцевого бюджету та обласного придбано квартиру дитині-сироті.

Сьогодні найбільша увага прикута до медичної галузі, яка потребує значної фінансової підтримки. За цей період відбулося придбання медичного інструментарію для кабінетів лікарів-спеціалістів Колківської РЛ, програмного забезпечення та медикаментів пільговим категоріям громадян, придбання обладнання КП «Колківська РЛ» та котла по Боровичівській АЗПСМ, ремонт кабінетів по Четвертнянській АЗПСМ. Цьогоріч на потреби КП «Колківська РЛ» виділено 240тис.грн. та на Колківську АЗПСМ – 115 тис.грн.

З метою розвитку дорожньо-транспортної мережі населених пунктів громади у 2019-2020 роках проведено поточний ремонт дорожнього покриття вул.Центральна с.Розничі, облаштовано тротуарне покриття по вулиці Шкільна смтКолки встановлено бордюри по вул.Шкільна смт Колки , капітальний ремонт асфальтового покриття вул.Центральна смт Колки та вул.Лісова, вул.Центральна с.Семки, поточний ремонт по вул..Відродження села с.Старосілля та вул..Шевченка с.Рудники, встановлено світлофор.

Проведено поточний ремонт мереж вуличного освітлення по вул. вул.Садова, вул.Квітнева смт Колки. Завершилося встановлення відео нагляду по вул..Центральній та Грушевського.

Підходять до завершення ремонтні роботи по облаштуванню та відкриття приміщення «Центр надання адміністративних послуг», який буде надавати адміністративні послуги не тільки жителям Колок, але й громади

Для потреб закладів культури придбано акустичну систему, комп’ютерну техніку, сценічний одяг.

День Колок – особливе свято, яке об’єднує всіх, хто любить своє містечко, тих людей, чиєю працею воно створювалось.

Telegram Channel