Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У постраждалих від негоди районах Волині оцінюють збитки від негоди

Врожаї зернових будуть значно менші, ніж торік.

Фото Суспільного.

У постраждалих від негоди районах Волині оцінюють збитки від негоди

Фермери розраховують на компенсацію

Через негоду жнива цього року почалися пізніше, врожаї зернових будуть значно менші, ніж торік, - розповів Суспільному начальник управління агропромислового розвитку області Юрій Горбенко. В постраждалих районах проводять оцінку збитків. Кореспонденти Суспільного побували зокрема у Локачинському районі. Нині районні адміністрації у постраждалих від негоди районах, отримали доручення - провести техногенні комісії та скласти акти понесених збитків. За результатами перевірок в ОДА вирішуватимуть, чи компенсувати фермерам та одноосібникам збитки за втрачений врожай.

За результатами перевірок в ОДА вирішуватимуть, чи компенсувати фермерам та одноосібникам збитки за втрачений врожай.

У Заячицівській громаді град та зливи пошкодив до 50% врожаю. Зі слів сільського голови комісія нині оглядає поля фермерів та одноосібників. «Акти вони подадуть на районну комісію з надзвичайних ситуацій. Вона їх візьме до уваги. Інформацію подасть на область», - каже голова громади Микола Багнюк.

Селянин Микола Бугайчук має комбайн, разом із сином нині молотять ячмінь. Каже: перший день у полі. «Плакати хочеться. Врожай був, але зараз його немає. Град збив. Усе на землі. Половина – на землі», - каже фермер.

 

 Від негоди постраждав ячмінь, кукурудза, ріпак та соя. Фермер Сергій Кочубей цього року засадив 47 гектарів сої. У результаті негоди – рослини пошкоджені, розповів Сергій Кочубей. Додає: брав кредит на засоби захисту і міндобрива. Каже: урожай буде нижчим, ніж очікував.

За словами Юрія Горбенка, жнивна кампанія в області розпочалася минулого тижня. Каже: погодні умови завадили аграріям повноцінно її розпочати. «На перших порах розпочали обмолот озимого ячменю. Врожай показує від 5 до 8 тонн то, що зібрали», - каже начальник обласного управління агропромислового розвитку.

Telegram Channel