Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
У Луцьку відкрили виставку художника, який писав про Ніла Хасевича

Роман Яців вже не перший раз виставляє свої роботи у МСУМК.

Фото Сергія Наумука.

У Луцьку відкрили виставку художника, який писав про Ніла Хасевича

Виставка картин Романа Яціва «Оптимістичні варіації» запрацювала в МСУМК

– Ми з вами пишемо новітню історію мистецтва. Роман Яців займає особливу нішу. Його твори особливо витончені, чуттєві. Це мистецтво торкається неймовірних духовних вібрацій, – сказала на відкритті виставки Романа Яціва «Оптимістичні варіації» мистецтвознавець Зоя Навроцька.


Зоя Навроцька, Леся Корсак, Роман Яців та Степан Давимука (зліва направо) під час презентації виставки.
 

– Пан Роман має величезний науковий доробок. Написав понад 500 наукових праць. МИ давно хотіли зробити персональну виставку. Пан Роман вже брав участь у групових виставках у нашому музеї, – зазначила керуючий партнер Музею сучасного українського мистецтва Корсаків Леся Корсак.

Серед багатьох робті Романа Яціва є й дослідження про мистецький гурток «Спокій», який діяв у 1930-х роках у Варшавській академії красних мистецтв. До його складу входило кілька волинян і легендарний митець УПА Ніл Хасевич.

Абстракція буває, коли художник бавиться формами, коли він захоплює площини, коли деталі як на шаховій дошці. Абстракція Романа Яціва чуттєва. У неї можна занурюватися і розчинитися.  

– Це рік оголошений роком української абстракції і наша виставка дуже в стилі часу. Абстракція буває, коли художник бавиться формами, коли він захоплює площини, коли деталі як на шаховій дошці. Абстракція Романа Яціва чуттєва. У неї можна занурюватися і розчинитися. Чи це квіткові, чи пейзажні мотиви. Вони є об’єктами замилування, для роздумів, для медитування. Тільки благодатні впливи, тільки позитив йде від цих творів, – прокоментувала Зоя Навроцька.

Реклама Google

Роман Яців зізнався, що малює тільки тоді, коли урве час від основної роботи – писати про мистецтво. Творчість його спонтанна, іноді митець сідаючи за папір чи полотно сам не знає, який буде результат. Про творчість Романа Яціва також розповіли його львівські товариші колекціонер, доктор економічних наук Степан Давимука та художник, мистецтвознавець Володимир Стасенко.

Усі вони відзначили значення Музею сучасного українського мистецтва Корсаків і для міста Луцька, і для країни.

 
 
 
 
 
 

Львівські гості подарували МСУМК книжки з мистецтвознавства.
 

Автограф від майстра на пам’ять.
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel