Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
На Рівненській АЕС мінятимуть парогенератори вагою понад 300 тонн

Спочатку парогенератори мінятимуть на енергоблоці-мільйоннику №3.

Фото Надія ТИМОФЕЄНКО.

На Рівненській АЕС мінятимуть парогенератори вагою понад 300 тонн

Це важковагове обладнання - 1992 року випуску, однак воно ще не було в експлуатації. Парогенератори доставили із Запорізької АЕС

 

 Зараз  в активній фазі – операції з проведення вхідного контролю перевезених з Запорізької АЕС парогенераторів ПГВ-1000М для подальшої заміни на енергоблоці-мільйоннику №3 РАЕС.

Реклама Google

Парогенератори енергоблоків РАЕС щороку під час ППР проходять щільний контроль металу теплообмінних трубок з наступним глушінням негерметичних. За підсумками контролю,  парогенератори усіх енергоблоків  РАЕС перебувають  у належному стані, та рівень їхніх теплообмінних властивостей цілком задовільний. Але враховуючи довготермінову експлуатацію блоку №3 РАЕС було вирішено провести підготовку до можливої заміни цього габаритного обладнання. Для цього із ЗАЕС було транспортовано два парогенератори (ПГ), що не були ще в експлуатації. Наразі триває вхідний контроль та оцінка технічного стану, після чого планується виконання модернізацій для приведення їх у відповідність до тих парогенераторів, що експлуатуються на діючих енергоблоках.

ПГВ-1000М 1992 року випуску, виробництва ВАТ Машинобудівний завод «ЗіО-Подольск», вагою 323 тонни, довжиною 14,5 м та діаметром 4 290 мм (без колекторів гострої пари) кожен на РАЕС доставлені з Запорізької АЕС залізницею на спеціальній платформі взимку 2020 року.

За словами заступника начальника цеху з ремонту тепломеханічного устаткування РАЕС Андрія Денісова, персоналом цеху виконуються комплексні заходи з організації робіт для підготовки резервних парогенераторів енергоблоку №3. Аналогічні роботи вже проводились на інших вітчизняних АЕС. В рамках реалізації проєкту на майданчику РАЕС тривають підготовчі процедури, необхідні для виконання реальних робіт із заміни ПГ.

 

 «Персоналом дільниці з ремонту посудин та трубопроводів ЦРТМУ спільно з персоналом служби контролю металів (СКМ) проводяться зовнішні та внутрішні зачисні роботи основного металу корпусів ПГ згідно з типовою програмою підготовки парогенераторів до вхідного передексплуатаційного контролю. Дані ПГВ-1000М 1992 року випуску, виробництва ВАТ Машинобудівний завод «ЗіО-Подольск», вагою 323 тонни, довжиною 14,5 м та діаметром 4 290 мм (без колекторів гострої пари) кожен на РАЕС доставлені з Запорізької АЕС залізницею на спеціальній платформі взимку 2020 року. Варто відзначити масштабність виконуваних робіт, які на перспективу стануть якісним плацдармом до майбутньої заміни ПГ на енергоблоці №3», - коментує Андрій Денісов.

За словами начальника енергоремонтного підрозділу РАЕС  Павла Сидоренка в цілому захід з подальшої заміни парогенераторів (ПГ) на енергоблоці-мільйоннику №3 підприємства сприятиме підвищенню ефективності роботи та експлуатаційних характеристик парогенераторів і, відповідно, рівня безпеки АЕС згідно з чинними вимогами та нормами з ядерної та радіаційної безпеки.

ШЕЙКІНА Вікторія – кореспондент прес-центру РАЕС.

Фото Надії ТИМОФЕЄНКО.

Telegram Channel