Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Медзаклади Луцька отримають від Національної служби здоров’я України збільшення фінансування на 51%

План фінансування залежить від того, наскільки добре медзаклади підготувалися до роботи за новою моделлю фінансування.

Фото: youtube.com

Медзаклади Луцька отримають від Національної служби здоров’я України збільшення фінансування на 51%

Луцьк увійшов у першу п’ятірку обласних центрів України за успішністю медзакладів вторинної ланки

«Відтак медичні заклади міста Луцька у квітні-грудні 2020 року отримають від Національної служби здоров’я України збільшення фінансування на 51% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А це свідчить про те, що наше місто продемонструвало вищий рівень підготовки до реформи вторинної ланки» - повідомив у фейсбуці радник міського голови Луцька Ігор Поліщук.

Про це йдеться на сайті ГО «Центр спільних дій». Його фахівці проаналізували деякі аспекти впровадження політики з охорони здоров'я місцевою владою 24 обласних центрів України в 2017-2019 роках. Саме в цей період місцеве самоврядування отримало більше повноважень та достатню фінансову самостійність для їхньої реалізації.

Найбільш вагоме збільшення фінансування «вторинки» в Ужгороді (+ 127%), Херсоні (+ 94%) і Житомирі (+93), Черкасах (+59%), Луцьку (+51%). Водночас, п'ять міст «пішли в мінус» — Рівне (-10%), Львів (-6%), Вінниця (-4), Миколаїв (-3%), Суми (-3%).

Фахівці Центру підкреслюють, що після початку реформи децентралізації та медичної реформи роль органів місцевого самоврядування в реалізації політики охорони здоров'я принципово змінилася. Місцева влада стала розпорядником мережі медичних закладів, від якої багато в чому залежить якість і доступність медичних послуг. Тож ці кошти можуть спрямувати на розвиток медичного обслуговування, ремонт та закупівлю обладнання, відкриття нових відділень, надання додаткових медичних послуг тощо. Кожен конкретний заклад фінансуватиметься за встановленими тарифами, залежно від кількості пролікованих пацієнтів та наданих послуг.

«Дякую усім медикам, іншим працівникам цих закаладів та керівникам за гарну роботу!», - написав Ігор Поліщук.

Втім, як зазначають в Центрі спільних дій, аналіз програм з охорони здоров'я в 24 обласних центрах України в період 2017-2019 років, який був проведений відповідно до методології «Центру спільних дій», показав досить сумну тенденцію. В жодному з обласних центрів України комплексні цільові програми з охорони здоров’я та звіти про їхнє виконання не дозволяють оцінити ефективність роботи місцевої влади. Так, в п'яти обласних центрах комплексні програми з охорони здоров'я за період 2017-2019 років неможливо знайти у відкритому доступі ні на сайті органів місцевого самоврядування, ні через пошукові системи. Це Краматорськ, Львів, Сєвєродонецьк, Ужгород, Черкаси. У дев'яти містах опубліковані програми не за весь аналізований період або їх складно знайти методом стандартного пошуку — Дніпро, Івано-Франківськ, Луцьк, Миколаїв, Полтава, Тернопіль, Харків, Херсон, Чернігів (індикатор «Наявність та доступність»).

Тож, за висновком фахівців, 19 обласних центрів в квітні-грудні 2020 року за планом мають отримати збільшене фінансування у порівнянні з аналогічним періодом 2019 року. Найбільш вагоме збільшення фінансування «вторинки» в Ужгороді (+ 127%), Херсоні (+ 94%) і Житомирі (+93), Черкасах (+59%), Луцьку (+51%). Водночас, п'ять міст «пішли в мінус» — Рівне (-10%), Львів (-6%), Вінниця (-4), Миколаїв (-3%), Суми (-3%).

Telegram Channel