Курси НБУ $ 39.59 € 42.26
Коли подешевшають кавуни (Фото, відео)

Цни на кавуни поступово впадуть, але не раніше 15 серпня.

Фото Суспільного Херсон.

Коли подешевшають кавуни (Фото, відео)

На Херсонщині розпочався сезон кавунів

На Херсонщині розпочався сезон кавунів. Ягоди з херсонських полів роз’їжджаються країною. Суспільне дізнавалось, яким є цьогорічний врожай баштанних і коли знизяться ціни на кавуни.

Фермер Анатолій Семенов вирощує кавуни більше 15 років. Площа його поля - близько сорока гектарів. За словами фермера, цього року вродило не так добре, як минулого.

 

 Вплинули на врожай баштанних – несприятливі погодні умови та низька температура. Довелося багато пересівати. Саме тому і коштують кавуни цьогоріч дорожче.

«Якщо торік середня ринкова ціна була 3 гривні чи 3.50, то цього року гуртова ціна з поля, в залежності від стиглості кавуна, становить 5- 5,50 грн. Роздрібна ціна вже в інших містах становить приблизно 10-11 грн. Багато йде на транспортування та паркування продукції», - говорить Анатолій Семенов.

 

 На центральному ринку Херсона кавуни з Великих Копанів. Олександр Ісмаілов продає баштанні більше 15 років. Чоловік говорить, у будні небагато охочих купувати цю ягоду. За день продає тільки від десяти до п’ятнадцяти штук. На вихідніх продажі зростають до п’ятдесяти.

«Кавуни цього року, якщо порівнювати з минулим роком, дорогі. Закуповуємо ми їх дорого по 6 – 6,5 грн. в Копанях. Це дуже дорого. Минулого року в цей період вже було по 3-4 грн. Обіцяють, що в серпні буде дешевше. Зараз, це кавуни під плівкою. Коли будуть кавуни вирощені у грунті, я думаю буде десь по 3-4 гривні».

 

 Херсонці не поспішають купувати кавуни. Чекають на зниження цін у серпні.

«Я дуже обожнюю кавуни. Вони мені подобаються. Вже купувала, але ціни дуже кусаються», - говорить покупчиня Наталя Горохова.

У серпні, зазвичай, ціни на баштанні падають. Проте, як говорять сільгоспвиробники цього року вони будуть вищими, ніж минулого.

Фермер Анатолій Семенов говорить, ціни на кавуни поступово впадуть, але це буде не раніше 15 серпня, бо сезон розпочався пізніше. Зібраний врожай баштанних з поля відправляється на склад. Відсортовані кавуни готують до відправки.

За останні 20 років змінились агротехнології вирощування кавунів, саме тому перший врожай баштанних і надходить у продаж в кінці червня, - говорить представник Асоціації виробників херсонського кавуна Валерій Федоренко.

«Орієнтовно вирощується в нас, згідно зі статистикою 400-450 тис. тонн кавунів. Кавун вирощується розсадним методом під плівкою, тому і виходить, що товар у нас є вже наприкінці червня».  У серпні, зазвичай, ціни на баштанні падають. Проте, як говорять сільгоспвиробники цього року вони будуть вищими, ніж минулого.

Відео

Telegram Channel