Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
25 років тому в селі Нові Червища  на Камінь-Каширщині постав український храм

Церква постала завдяки старанням громади.

Фото: polissia.net.

25 років тому в селі Нові Червища на Камінь-Каширщині постав український храм

Оперезане лісами село нині є рідним домом для сотень людей, більшість з яких відзначаються глибокою набожністю. Такими були і їх предки, адже навіть коли в буремні воєнні літа новочервищанці втратили власну духовну святиню, православний храм, а затим сюди прийшли атеїсти-комуністи, вони не позбулися головного – віри

З цим глибоким почуттям селяни десятиліттями жили і мріяли колись знову збудувати дім Божий, аби там спільно восхваляти Всевишнього у молитвах. І благочестиве бажання людей здійснилося. На початку дев’яностих років у Нових Червищах завдяки старанням громади, зокрема Омеляна Шпанчука,Федота Куницького, які були ініціаторами та натхненниками ідеї побудови в селі православної церкви, постав новий храм: вистражданий, вимолений, український за духом. І ось у липні, у день пророка Предтечі та Хрестителя Господнього Івана для громади настала не менш радісна подія – минуло 25 років з часу відколи їхній храм було освячено.

Найбільш пам’ятну, першу Пасху тут зустрічали ще в недобудованому приміщенні, а в 1995 році на свято Івана Хрестителя відбулося урочисте Богослужіння, храм, названий на честь святого, сяяв вогнями свічок, запалених лампад, які звіщали радісну звістку: нарешті основна маса робіт підійшла до кінця. Справа залишилася за малим. Відтоді служби у церкві не припиняються. Лише через цьогорічний карантин вони набули трішки інакших форм, вимушено частина людей не відвідує святиню. Навіть довгоочікуване та радісне для них ювілейне 25-ліття храму селяни вирішили відсвяткувати коли мине пандемія.

Натхненно прищеплюють любов до українства, культури, традицій народу, музики Лосєви, як власним дітям, так і тим, хто поруч.

Ось уже понад двадцять років править в церковиці священник Олександр Лосєв, поважають та люблять у селі і його дружину – матінку Галину. Обоє вони віддані служителі храму, щирі патріоти землі, котрої є дітьми, а ще Господь обдарував пару музичним талантом. Натхненно прищеплюють любов до українства, культури, традицій народу, музики Лосєви, як власним дітям, так і тим, хто поруч. Не можна минути увагою й той факт, що отець Олександр відстоював ідеали незалежності на Майдані, був учасником революційних подій. А ось щодо ініціатора будівництва храму Омеляна Шпачука, то він до самого свого відходу у вічність гідно виконував обов’язки старости.

 

 

Джерело: Олександр ПРИЙМАК
Telegram Channel