Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
На Волині закуплять 2 спеціальні шкільні автобуси для перевезення дітей-колясочників

Обговорили підготовку освітніх закладів до початку навчального року.

Фото: Волинська ОДА.

На Волині закуплять 2 спеціальні шкільні автобуси для перевезення дітей-колясочників

Про підготовку до нового навчального року в умовах карантину йшлося під час селекторної нарад під головуванням Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля за участю керівників регіонів, яка відбулася 30 липня цього року

Про готовність волинських шкіл до початку навчального процесу Уряд країни інформував заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко.

Як наголосив Прем’єр-міністр України, керівники регіонів на місцях зобов’язані організувати початок навчального року в період карантину та створити безпечні умови для отримання освіти учнями. Навчальний рік повинен початися вчасно, а освітні заклади мають запрацювати повноцінно.

Однак, необхідно відповідально поставитись до організації процесу отримання освіти здобувачами, оскільки, за словами Дениса Шмигаля, кількість хворих в Україні не зменшується, а навпаки, 30 липня був зафіксований черговий антирекорд – 1197 осіб. Разом з тим, українські медики працюють над удосконаленням алгоритму лікування хворих на COVID-19 і це, на думку Глави Уряду, дає позитивні результати, позаяк, летальність від цієї хвороби в Україні зменшилась до 2-2,4%.

З метою організованого та безпечного початку освітнього процесу Міністерством охорони здоров’я України  розроблені тимчасові рекомендації для закладів позашкілля, загальної середньої, фахової передвищої освіти, профтехів і вишів. Зокрема, у них йдеться про дотримання санітарно-гігієнічних норм під час навчального процесу, особливості його організації під час карантину, організацію харчування тощо.

Як поінформував т.в.о. Міністра освіти і науки України Сергій Шкарлет, до 20 серпня цього року планується завершити доставку підручників в регіони. Окрім того, важливим є питання організації навчання дітей з особливими потребами. На ці цілі регіонам виділена державна субвенція, рівень освоєння якої на Волині складає 44%. Відтак, область перебуває на 2 місці серед інших за рівнем освоєння цих коштів та організації навчання для зазначеної категорії дітей.

Станом на 28 липня готовність матеріально-технічної бази закладів освіти до роботи у новому 2020/2021 навчальному році та в осінньо-зимовий період становить 65%.

Також, як наголосив Міністра освіти і науки, необхідно забезпечити вчасний початок опалювального сезону та довіз дітей до навчальних закладів шкільними автобусами.

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Троханенко поінформував Главу Уряду та Міністра освіти і науки, що для Волині з державного бюджету на закупівлю шкільних автобусів у 2020 році передбачено 22,351 млн. гривень.

«На умовах співфінансування заплановано придбати 17 автобусів, у тому числі 2 спеціальні шкільні автобуси, обладнані місцями для перевезення дітей на кріслах колісних, – сказав Олександр Троханенко. – Тендерні закупівлі оголошено в області 22 липня цього року».

За інформацією управління освіти і науки облдержадміністрації, педагогічні колективи області готові розпочати освітній процес у звичайному режимі. У разі необхідності, на окремих територіях, відповідно до рекомендацій регіональної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій, навчання може бути організовано з використанням технологій дистанційного навчання.

Загалом, станом на 28 липня готовність матеріально-технічної бази закладів освіти до роботи у новому 2020/2021 навчальному році та в осінньо-зимовий період становить 65%. Продовжується робота з переведення систем опалення закладів освіти з газового на тверде паливо, а також заміни в окремих закладах котлів на енергозберігаючі (5 котлів) та встановлення додаткових (2 котли).

Разом з тим, за інформацією начальника управління освіти і науки облдержадміністрації Людмили Плахотної, є окремі питання, які потребують вирішення. Зокрема, для створення безпечного середовища у закладах освіти в період адаптивного карантину необхідні відповідні фахові рекомендації для розрахунку потреб щодо засобів індивідуального захисту учасників освітнього процесу, електронних термометрів, дезінфекційних засобів для обробки рук і твердих поверхонь та санітарних вимог до них.

Окрім того, обмеженість фінансового ресурсу не дозволяє своєчасно усунути недоліки, виявлені під час проведення комплексної перевірки стану і організації роботи з питань техногенної та пожежної безпеки. На думку керівника освітньої галузі області, доцільним є запровадження державної програми фінансування заходів протипожежної та техногенної безпеки на умовах співфінансування.

Джерело: Волинська ОДА
Telegram Channel