Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
Випускниця Волинського наукового ліцею  склала ЗНО з історії України на 200 балів

Бажаємо успіхів у подальшому навчанні!

Фото Світлани ХАРЧУК.

Випускниця Волинського наукового ліцею  склала ЗНО з історії України на 200 балів

Секрет найвищого результату дуже простий - наполеглива праця, каже Світлана Харчук, яка й інші предмети склала дуже добре: 197 балів з математики і 196 з української мови та літератури

Випускниця Волинського наукового ліцею лучанка Світлана Харчук – одна з двох з двох наших земляків, котра здобула на зовнішньому незалежному оцінюванні з історії України максимальний бал.  Ми поспілкувалися з майбутньою студенткою про те, у чому запорука успіху, як готувалася до підсумкових випробувань, що сприяло такому досягненню.

- Якщо відверто, то в середніх класах я не любила цього предмету, хоч і розуміла, що важливо знати історію своєї країни. А інтересом до неї завдячую директору Луцької ЗОШ   N 15, де я навчалася з 1-го по 9-й клас, Олегові Володимировичу Гребенюку. Так захопливо розповідати про історичні події, спонукати до пошуку причинно-наслідкових зв'язків, напевно, не вміє ніхто інший. До ЗНО з історії готувалася самостійно, чимало матеріалів можна знайти в інтернеті. Багато читала, виконувала тестові завдання минулих років, намагалася з'ясувати для себе всі питання, в яких припускалася помилок. І результат не забарився.

Звичайно, трапляється різне: можна і перехвилюватися, розгубитися, втратити 2-3 бали через неуважність. Але й отримати 200 балів - цілком реально. 

- Ти й інші предмети склала дуже добре. 197 балів з математики і 196 з української мови та літератури - прекрасний показник, за шкільною системою оцінювання це теж дванадцятки. До них також готувалася без репетиторів?

- З математикою в мене зовсім інша історія. Цей предмет я завжди любила, часто була учасницею міських олімпіад, посідала призові місця. Але коли після 9-го класу вступила до ліцею, то побачила, що мої знання потребують коригування і без репетитора ніяк не обійтися, адже програма звичайної школи і математичного класу ліцею суттєво відрізняються. Я дуже вдячна чудовій вчительці Ользі Василівні Олійник, це вона допомогла мені і прогалини заповнити, і до ЗНО підготуватися, до неї завжди можна було звернутися, отримати консультацію. 197 - то, звичайно, високий бал, але трішки гірший, аніж міг би бути. Можливо, далися взнаки відсутність пробного тестування, хвилювання, бо помилок припустилася через неуважність. Було прикро: знала, а результат вийшов не той. А з мови й літератури не було потреби звертатися до репетиторів. Наша вчителька Надія Вікторівна Кратік ще з початку 10-го класу готувала нас до ЗНО: ми повторювали весь матеріал, удосконалювали навички писати власне висловлювання. Вдома з мамою, яка також філолог за освітою, я працювала над тестами попередніх років. Надія Вікторівна оцінила мої старання в 11-му класі найвищим балом - річною дванадцяткою. Я просто не мала права не виправдати її довіру.

- Поділися секретом з майбутніми випускниками, як скласти ЗНО на 200 балів.

- Немає жодного секрету. Головне - бажання і наполегливість. Звичайно, трапляється різне: можна і перехвилюватися, розгубитися, втратити 2-3 бали через неуважність. Але й отримати 200 балів - цілком реально. Для мене прикладом була моя старша сестра, яка свого часу здобула найвищий результат на ЗНО з української мови та літератури. Тож вірте у свої сили, докладайте максимум зусиль - і вам неодмінно все вдасться!

 

 

Джерело: Надія АНДРІЙЧУК.


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel