Курси НБУ $ 39.22 € 42.37
У Луцьку попереджають перевізників, щоб не виходили завтра у рейси, – радник мера Поліщук

Поліщук заявляє, що міська рада такого рішення не ухвалюватиме.

Колаж із відкритих джерел в інтернеті.

У Луцьку попереджають перевізників, щоб не виходили завтра у рейси, – радник мера Поліщук

Голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді каже, що «чиновники з Києва продовжують спроби взяти місто в карантинну блокаду»

Голова найбільшої фракції Луцькради вважає протокол Державної комісії ТЕБ та НС щодо віднесення Луцька до «червоної зони» незаконним. 

Про це Ігор Поліщук, радник Луцького міського голови, голова фракції «УКРОП» у Луцькій міськраді, пише на своїй сторінці у фейсбуці. 

Нагадаємо, у п’ятницю, 31 липня, Центральна комісія техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій (ТЕБ та НС)  віднесла Луцьк і Любешівський район Волині із 3 серпня до «червоного» рівня епідемічної небезпеки. Це означає, що з понеділка в Луцьку мають бути введені жорсткіші карантинні заходи: заборона роботи громадського транспорту, відвідування закладів освіти, діяльності ТРЦ, кафе та ресторанів.

Реагуючи на це повідомлення, Ігор Поліщук заявив, що Луцькрада не буде зупиняти транспорт, закривати дитсадки і заклади громадського харчування.

До речі, незгоду із внесенням міста до «червоної зони» поширення коронавірусу висловив і мер Тернополя Сергій Надал

Тим часом міністр охорони здоров’я Максим Степанов пов'язує відмову луцької влади від жорсткого карантину з виборами. Мовляв, місцева влада знає, що люди проти карантинних обмежень, і вона їм підігрує. Очільник міністерства каже, що моніторинг і порівняння, куди рухається кожна область, відбувається щотижня. Якщо у якомусь районі зростання кількості хворих відбувається упродовж п'яти та більше днів – це означає тенденцію і щодо цієї території будуть приймати відповідні рішення, пояснив Степанов.

Голова Волинської облдержадміністрації Юрій Погуляйко у зверненні до волинян заявив: «Приймаючи рішення про продовження карантину та встановлюючи правила його дії, уряд шукає баланс між карантинними заходами і забезпеченням комфортного життя громадян. Однак ці рішення не матимуть результатів, якщо ми будемо ігнорувати рекомендовані вимоги».

Уже в неділю, 2 серпня, поліція попереджає перевізників про те, щоб не виходили завтра у рейси, бо одразу почнуть складати протоколи й направляти їх в суд для накладення штрафу, повідомляє Ігор Поліщук.

Він додає: «Те ж саме відбувається з усіма іншими закладами, які не можуть працювати у «червоній» зоні, і, навіть, з МАФами. Кожен заклад отримує під розписку попередження про заборону працювати від завтра. Оперативність роботи поліції та повнота виконання цього завдання просто вражає».

«Міська рада не буде вводити у зв‘язку з віднесенням Луцька до «червоної» зони жодних обмежень».

Поліщук повідомляє, що «вже завтра на позачергову сесію міськради буде винесено проєкт рішення про те, що вищевказаний протокол Державної комісії ТЕБ та НС та відповідна Постанова Кабміну є такими, що не грунтуються на нормах Конституції України, а міська рада не буде вводити у зв‘язку з віднесенням Луцька до «червоної» зони жодних обмежень. Окрім того, проєктом рішення передбачено органам національної поліції утриматись від притягнення до відповідальності суб‘єктів господарювання, які діятимуть у відповідності до вказаного рішення».

За словами Поліщука, «у разі припинення курсування громадського транспорту та закриття величезної кількості закладів десятки тисяч лучан будуть відчувати незручності, не зможуть доїхати на роботу, тисячі лучан знову залишаться без роботи й засобів для існування, підприємства і підприємці понесуть збитки, а місцевий бюджет – чергові недонадходження».

Радник мера Луцька заявляє: «Вважаємо протокол Державної комісії ТЕБ та НС незаконним, адже у відповідності до ст. 32 ЗУ «Про захист населення від інфекційних хвороб» обмежувальні протиепідемічні заходи встановлюються місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування за поданням відповідного головного державного санітарного лікаря».

Поліщук наводить дані на 29 липня. Згідно з ними, в Рівному, Івано-Франківську, Чернівцях загальна кількість хворих за весь період більша, ніж у Луцьку.

«Більшою є і кількість нових випадків захворювання на COVID-19 за останній тиждень. Та, попри гіршу ситуацію з коронавірусом, вказані міста не в червоній зоні, а наше місто Луцьк – в червоній», – пише Ігор Поліщук.

Нагадаємо, для визначення, до якої із зон належить той чи інший регіон, застосовуються такі показники, як завантаженість в лікарнях – не більш ніж 50% ліжко-місць, середня кількість проведених тестів – не менш ніж 24 на 100 тисяч населення, коефіцієнт виявлення випадків інфікування – не більш ніж 11%, показник динаміки зростання випадків інфікування – не більш ніж 10%.

Telegram Channel