Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Сім депутатів Луцькради не прозвітували про діяльність у 2019 році, а 16 розказували «казки» по телевізору

Запам’ятайте цей допис і поверніться до нього, коли будете йти голосувати 25 жовтня.

Фото Луцької міськради.

Сім депутатів Луцькради не прозвітували про діяльність у 2019 році, а 16 розказували «казки» по телевізору

Окремі з них, напевно, балотуватимуться на новий термін

Звітування депутатів Луцькради: хто з місцевих обранців не виконує вимог закону та регламенту ради?

31.07.2020

З 83% депутатів Луцької міської ради, які звітували про свою діяльність у 2019-2020 рр., 7% оприлюднили звіти, що повністю відповідають вимогам чинного законодавства та місцевих нормативно-правових актів. Разом з тим, станом на 20 липня 2020 року у Луцькій міській раді залишається 17% представників міської громади, які жодним чином не звітували про результати своєї роботи у 2019 році.

Такі дані отримали аналітики Центру Політичного Аналізу та Виборчого Консалтингу (ЦПАВК) в результаті комплексного дослідження компоненту підзвітності депутатів в рамках ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад». 

Представники ЦПАВК проаналізували, які строки звітування депутатів визначені у Законі України «Про статус депутатів місцевих рад», Регламенті Луцької міської ради VII скликання та Статуті територіальної громади міста Луцька, які відомості повинен містити персональний звіт кожного депутата, яка процедура звітування передбачена нормативно-правовими актами та наскільки усі ці вимоги були виконані депутатами Луцької міської ради. 

Хто з депутатів Луцькради не виконує вимог закону та регламенту ради щодо звітування?

В результаті дослідження компоненту підзвітності депутатів Луцької міської ради в рамках реалізації ініціативи «Атестація депутатів місцевих рад» станом на 20 липня 2020 року у Луцьку все ще залишається 7 місцевих обранців, які  жодним чином не звітували перед виборцями про свою депутатську діяльність протягом 2019-2020 років. Серед таких депутатів: Наталія Бунда, Артем Запотоцький, Петро Нестерук (фракція «Блок Петра Порошенка «Солідарність»), Валерій Бондарук (фракція Всеукраїнське об’єднання «Батьківщина»), Олександр Лазука (фракція «Громадський рух «Народний контроль»), Вікторія Побережна (фракція «Українське об’єднання патріотів – УКРОП») та Микола Собуцький (фракція «Об’єднання «Самопоміч»).

Разом з тим, жоден з депутатів Луцької міської ради не проводив публічні зустрічі з виборцями з метою звітування за результатами четвертого року повноважень. Натомість, 34 місцеві обранці звітували в ефірах місцевих телеканалів, а 35 депутатів оприлюднили текстові або відеозвіти на офіційному сайті Луцької міської ради.

Так, станом на 20 липня 2020 року на офіційному сайті Луцької міської ради були наявні персональні текстові звіти 11 депутатів за результатами їхньої діяльності у 2019 році. Зокрема, свої письмові звіти на сайті ради розмістили: Григорій Пустовіт і Майя Шостак (фракція ВО «Батьківщина»), Андрій Покровський (фракція «БПП «Солідарність»), Петро Бойко, Сергій Савчук, Орися Залевська і Тетяна Янчук (фракція «УКРОП»), Богдан Богонос (фракція ВО «Свобода»), Євгеній Ткачук, Аркадій Соломатін та Олександр Козлюк (позафракційні). 

Окрім текстових звітів на офіційному сайті Луцької міської ради оприлюднені відеозвіти депутатів. У Луцьку діє програма «Прозора влада», прийнята на 2018-2020 роки, на реалізацію якої щорічно передбачаються кошти, зокрема, й на висвітлення діяльності депутатів міської ради. У 2019 році кожен депутат відповідно до визначеного графіка мав можливість звітувати про свою діяльність у телевізійній програмі «Луцький депутат», яка виходила в ефір на місцевому телеканалі «Аверс», а у 2020 році така практика продовжилась.

Зокрема, вже в цьому році в рамках нової телепрограми «На Часі. Луцький депутат» на телеканалі «Аверс» відзвітували про свою депутатську діяльність: Юлія Дацюк, Петро Бойко, Юрій Безпятко, Андрій Білан, Микола Федік, Костянтин Петрочук, Тарас Шляхтич, Алла Надточій, Віктор Ящук, Євгеній Ткачук, Микола Романюк, Сергій Балицький, Микита Рабан, Тетяна Янчук, Сергій Шкода, Сергій Савчук

Реклама Google

Про що розповідають, а про що «мовчать» депутати у своїх звітах?

11 представників міської громади, які оприлюднили текстові звіти на офіційному сайті Луцької міської ради за результатами четвертого року повноважень, переважно інформують у них виборців про виконану роботу у виборчому окрузі, який представляє депутат, виконання доручень виборців, про підготовлені депутатські запити та звернення, про власні ініціативи, які також пов’язані із діяльністю в окрузі. 

Разом з тим, депутати майже не згадують про свою роботу під час пленарних засідань, засідань постійних комісій, хід виконання рішень ради та свою участь в обговоренні, прийнятті та організації виконання рішень ради та її органів. Звіти переважно лаконічні, містять лише цифри та загальні тези про те, на що була спрямована діяльність депутата. У звітах переважно не зазначається, як прийняті радою рішення були реалізовані на практиці, як вони вплинули на розвиток міста/виборчих округів, якою була особиста участь депутата у прийнятті тих чи інших рішень (участь у голосуваннях). Разом з тим, депутати звітують про використання коштів депутатського фонду. 

16 депутатів, які уже в 2020 році встигли взяти участь у телепрограмі «На Часі. Луцький депутат», у своїх відеозвітах також переважно розповідали про комунікацію з виборцями та діяльність, спрямовану на вирішення комунальних та соціальних проблем у виборчих округах. Депутати згадували про роботу власних громадських приймалень, про власні ініціативи, спрямовані на розвиток округів. 

У Регламенті ради визначено два механізми реалізації підзвітності депутата: шляхом публікації тексту звіту на офіційному сайті ради та шляхом проведення публічної зустрічі з виборцями.

Натомість, далеко не всі депутати звітували про свою роботу під час пленарних засідань, зокрема, про відвідування сесій, участь у голосуваннях, участь в обговоренні питань порядку денного, ініційовані проекти рішень. Також депутати рідко згадували про свою участь у роботі постійних депутатських комісій, до складу яких входять.

Загалом, ці телепрограми більше схожі на неформальні спілкування телеведучих із депутатами Луцької міської ради, під час яких більшість часу присвячується обговоренню питань, пов’язаних із життєдіяльністю міста, ніж на традиційні звіти місцевих обранців. Під час телеефірів депутати більше відповідали на філософські питання щодо наявних у місті проблем на зразок: «Чи потрібно переносити Центральний ринок?», «Як вирішити проблему з перебоями водопостачання?», «Чи вистачить в місцевому бюджеті коштів на вирішення усіх комунальних проблем?», «Чи потрібно було запроваджувати електронний квиток у громадському транспорті?». 

Після запровадження у місті з 16 березня 2020 року карантину у зв’язку з поширенням вірусу COVID-19, депутати у телепрограмі почали обговорювати рішення міської ради, спрямовані на запровадження обмежувальних карантинних заходів для містян, висловлювали власну позицію щодо прийнятих рішень. Також місцеві обранці висловлювали власні думки щодо питань, пов’язаних із пандемією «коронавірусу», як: «Чи потрібно запроваджувати жорсткі карантинні заходи у місті?», «Чи потрібно послаблювати карантинні заходи?», «Коли в аптеках з’являться захисні маски і чому вони відсутні?», «Чи повинна міська рада виділяти кошти для преміювання медичних працівників, які працюють з хворими на COVID-19, чи ці кошти повинні виділятись з державного бюджету?» і т.д. 

Коли і про що повинні звітувати депутати згідно з вимогами закону, регламенту і статуту?

Відповідно до частини 1 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради періодично, але не рідше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати про свою роботу перед виборцями відповідного виборчого округу, об’єднаннями громадян. Рада, у свою чергу, визначає орієнтовні строки проведення звітів депутатів місцевої ради перед виборцями. У частині 3 статті 16 цього ж Закону зазначено, що звіт депутата місцевої ради може бути проведено в будь-який час на вимогу зборів виборців за місцем проживання, трудової діяльності або навчання, а також органів самоорганізації населення.

Вимога щодо звітування депутатів Луцької міської ради закріплена також у Регламенті Луцької міської ради VII скликання та частково у Статуті територіальної громади міста Луцька. Зокрема, у частині 1 статті 8 та у частині 1 статті 9 Регламенту зазначено, що депутат періодично, але не менше одного разу на рік, зобов’язаний звітувати перед виборцями та об’єднаннями громадян про свою роботу. Така ж норма міститься у частині 3 статті 38 Статуту.

У Регламенті ради також визначено два механізми реалізації підзвітності депутата: шляхом публікації тексту звіту на офіційному сайті ради та шляхом проведення публічної зустрічі з виборцями. Відповідно до частини 3 статті 9 Регламенту депутати ради зобов’язані у січні-лютому кожного року каденції ради надати для ознайомлення громадськості тексти звітів про свою діяльність. Такі звіти за ініціативою депутата розміщуються на офіційному сайті ради та публікуються у місцевих ЗМІ. Депутат несе особисту відповідальність за вчасність подання та правдивість інформації, поданої у звіті.

Згідно з частиною 4 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» депутат місцевої ради не пізніш як за сім днів повідомляє виборців про час і місце проведення звіту через місцеві засоби масової інформації або в інший спосіб. Ця норма дублюється і в Регламенті Луцької міської ради VII скликання, і в Статуті територіальної громади міста Луцька. 

У Законі «Про статус депутатів місцевих рад» зазначено, що місцеві органи виконавчої влади, органи місцевого самоврядування, їх посадові особи, керівники підприємств, установ і організацій державної і комунальної форм власності зобов’язані сприяти депутатам в організації їх звітів перед виборцями шляхом надання приміщень, інформаційних та інших довідкових матеріалів, необхідних депутату, здійснювати інші заходи, пов’язані з проведенням звіту депутата, у тому числі сприяти оповіщенню виборців. Рішення з питань організації звітів депутатів з виборцями приймається на засіданні місцевої ради. Ця норма майже дослівно зберігається у Регламенті ради і міститься у частині 5 статті 9, а частина 6 передбачає, що витрати, пов’язані з проведенням звітів депутатів місцевої ради перед виборцями здійснюються за рахунок місцевих бюджетів у межах затверджених видатків.

Згідно з частиною 2 статті 16 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад» звіт депутата місцевої ради повинен містити відомості про його діяльність у раді та в її органах, до яких його обрано, а також про його роботу у виборчому окрузі, про прийняті радою та її органами рішення, про хід їх виконання, про особисту участь в обговоренні, прийнятті та в організації виконання рішень ради, її органів, а також доручень виборців свого виборчого округу. 

Зміст звіту депутата Луцької міської ради повинен також відповідати вимогам, зазначеним у частині 7 статті 9 Регламенту Луцької міської ради VII скликання передбачає. Окрім норм, вказаних у законі, тут також йдеться про те, що під час звітування депутат повинен звітувати про ініційовані депутатом питання, надіслані звернення і запити.

Telegram Channel