Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
Жахливий вибух у Бейруті: аміачна селітра належала росіянам

Без російського сліду і тут не обійшлося.

Фото DW.

Жахливий вибух у Бейруті: аміачна селітра належала росіянам

Вантаж з російського судна зберігався у порту від 2014 року

Аміачна селітра з судна, яка вибухнула у порту Бейрута, вбила десятки юдей та призвела до масштабних руйнувань, належала російському підприємцю Ігору Гречушкіну. Про це повідомляє ліванський канал LBCI за підсумками засідання Вищої ради з оборони. Селітра, яку конфіскували з судна Rhosus, зберігалася на складі на 12-му причалі порту Бейрута в очікуванні подальшої утилізації від 2014 року.

Директор порту повідомив раді, що аміачну селітру вивантажили на 12-й причал відповідно до рішення суду, і до конфіскованого вантажу не було вільного доступу.

Селітра, яку конфіскували з судна Rhosus, зберігалася на складі на 12-му причалі порту Бейрута в очікуванні подальшої утилізації від 2014 року.

Судно Rhosus, яке перевозило 2 750 тонн селітри з грузинського Батумі в Мозамбік, у вересні 2013 року зробило незаплановану зупинку в Бейруті через неполадки на борту. Інспекція, яка провела обстеження Rhosus, заборонила екіпажу виводити судно з порту. Частину екіпажу ліванська влада відпустила, але залишила чотирьох моряків, яким заборонили сходити на землю до появи змінного екіпажу.

Власник судна, що проживає на Кіпрі та народився у Хабаровську (Росія) Ігор Гречушкін, за словами моряків, «фактично кинув судно» - юристи кредиторів отримали три ордери на арешт Rhosus, який працював під молдавським прапором.

«Спочатку на борту судна було вісім українських моряків. Після того, як моряки з нашою допомогою звернулися до українського консула, п'ятеро наших співвітчизників змогли повернутися додому. Для підтримки життєдіяльності судна на борту залишилися четверо членів екіпажу: троє українців і один росіянин», - розповідала виконавчий директор одеського фонду допомоги морякам «Ассоль» Наталія Кламм у коментарі виданню Odessit.ua 2014 року.

Члени екіпажу довго просили про допомогу і повернутися додому змогли тільки через рік.

 «Через ризики, пов'язані із зберіганням аміачної селітри на борту судна, керівництво порту перемістило вантаж в один зі складів на березі. Судно і його вантаж залишаються в порту в очікуванні продажу і / або утилізації», - зазначали у журналі Arrest News юристи, які займалися справою Rhosus.

Згідно з даними сервісу MarineTraffic, в останній раз зафіксував місце розташування Rhosus 2014 року, судно дійсно перебувало неподалік від 12-го причалу, де стався вибух.

На засіданні ради оголосили інформацію про нещодавну інспекцію на пірсі, яка виявила, що на склад можна потрапити безперешкодно через якусь щілину. За попередньою інформацією, вибух стався під час зварювальних робіт, які повинні були перекрити доступ всередину: від іскор спалахнули якісь петарди, які також зберігалися на складі, а потім здетонували 2 750 тонн селітри. 

Нагадаємо, раніше влада офіційно повідомила, що внаслідок нищівного вибуху у столиці Лівана Бейруті загинуло щонайменше 100 людини, 4000 поранено.

Джерело: ТСН.
Telegram Channel