Курси НБУ $ 39.79 € 42.38
У Ковель надійшли марки-гроші, які «ходили нарівні з грабежем»

Колекцію Ковельського історичного музею доповнили паперові марки-гроші номіналом в 10, 15 і 20 копійок.

Фото зі сторінки Ковельського історичного музею у Facebook.

У Ковель надійшли марки-гроші, які «ходили нарівні з грабежем»

Колекція Ковельського музею поповнилась марками-грошима

Ковельський історичний музей має нові надходження. Координатор волонтерського центру «Волонтери Волині» Ігор Пініс передав у музей особливий вид непоштових марок, сурогат грошового обігу, що виконував функцію розмінної монети, – марки-гроші, інформує Музейний простір Волині.

Вперше такі гроші з’явилися в обігу в Північно-Американських Сполучених Штатах в часи Громадянської війни 1861-1865 рр.

Замість оригінального тексту на звороті були такі написи: «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ грабежомъ, обманом правителей» і «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ банкротомъ серебряной монеты» 

У Російській імперії марки-гроші з’явилися в кінці 1915 року. Причиною їх появи була нестача дрібних металевих монет та припинення карбування срібних і мідних монет. Щоб перекрити дефіцит дрібних грошей, міністр фінансів Російської імперії Петро Барк підготував розпорядження про випуск марок-грошей номіналом 1, 2, 3, 10, 15, 20 копійок. У тому ж році були випущені перші марки номіналом в 10, 15, 20 копійок.

Для виготовлення розмінних марок використовували кліше поштових марок ювілейної серії 1913 р. з портретами російських імператорів, що була підготовлена до 300-річчя династії Романових. На відміну від поштових марок, тут на звороті клею не було, а друкували герб Російської імперії і текст «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ размѣнной серебряной монетой.». В 1916 році серію доповнили марки дрібних номіналів – 1, 2, 3 коп. Розмінні марки випускались листками по 100 штук з перфорацією для зручного розділення. Марки були надруковані топографічним методом на цупкому папері, спочатку хорошої якості, а пізніше – гіршої. Відомо, що інколи марки-гроші використовувалися і в якості поштових марок, хоча на конвертах вони зустрічаються досить рідко.

Цікаво, що розмінні марки-гроші також фальсифікували. Підробку виготовляли на одній з німецьких топографій та замість оригінального тексту на звороті були такі написи: «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ грабежомъ, обманом правителей» і «Имѣетъ хожденіе наравнѣ съ банкротомъ серебряной монеты». Проте, за підробку грошей передбачалась кара, про що говорить напис на розмінній марці, що була випущена в Одесі – «Размѣнная марка г. Одессы поддѣлка преслѣдуется закономъ».

У 1918–1919 роках на території УНР були у вжитку розмінні грошові марки номіналом у 10, 20, 30, 40, 50 шагів. Дизайн цих грошей спроектували Антон Середа та Георгій Нарбут. На звороті марок зображений тризуб і напис «Ходить нарівні з дзвінкою монетою».

В обігу шаги знаходилися до березня 1919 року, поки не були скасовані радянською владою.

Telegram Channel