Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
За кермом трамваю, швидкої й навіть танка: виставка про жінок-водійок

Жінки кермували автівками і у часи війни.

Фото Суспільне.

За кермом трамваю, швидкої й навіть танка: виставка про жінок-водійок

У Дніпрі, в музеї «Машини часу», презентували соціальний проєкт «Жінка й авто». Експозиція розповідає про шістьох жінок за кермом: водійок трамваю, швидкої допомоги, пожежної машини та навіть танку

Експонат, який поклав початок виставці, – найстаріший BMW у колекції музею. Він пов’язаний з історією жительки Катеринослава початку ХХ століття Зінаїди Бродської. В 1913 вона, попри заборону кермування для жінок, взяла участь у першому найбільшому автозабігу Харків — Москва, пише Суспільне.

Активніше, розповідають екскурсоводи, жінки кермували автівками у часи війни. Наприклад, Ірина Лось під час Другої світової розвозила бомбардувальникам снаряди та пальне на вантажІвці-«полуторці».

Жінки кермували автівками і у часи війни.

На відкриття виставки прийшов її син Сергій. Згадує: мати усе життя провела за кермом, після війни розвозила хліб.

«Поїхала на фронт і їх направили в автобатальйон аеродромного обслуговування і вони обслуговували бомбардувальники ТБ-3. Тягали літаки по злітній смузі, вона розповідала», – каже син.

У проєкті представлені й сучасні історії.

Перша у Дніпропетровській області начальниця караулу Карина Хачатурян. Їй 22, працює у 20-ій пожежно-рятувальній бригаді Державної служби з надзвичайних ситуацій.

«Я маю слідкувати за своїм особистим складом, керувати при виїзді на будь-яку надзвичайну ситуацію або пожежу своїм особистим складом, також брати з ними участь у гасінні пожеж. Я працюю, як і всі, у мене немає ніяких обов’язків або ставлення іншого від чоловіків-начальників караулу», – зазначила Карина.

Організатор проєкту та директор технічного музею «Машини часу» Михайло Прудніков, розповідає: хотіли на прикладі окремих історій показати, що жінка за кермом – це не випадковість чи виняток, а норма.

Матеріали, за словами організатора, збирали з допомогою працівників бібліотеки. На підготовку виставки пішло декілька місяців.

«Відкривайте очі, дівчата за кермом – це абсолютно нормально. Приклад ми маємо: міськелектротранспорт, жінок багато працює на трамваях і тролейбусах. Це 73%, тобто близько 270 дівчат щодня керують трамваями. Все це створено для того, щоб люди розуміли: коли вони сідають у трамвай, вони не задумуються, а везе їх дівчина, коли вони спокійно відчують себе вдома, їх охороняє дівчина, яка може виїхати і їм допомогти», – зауважив музейник.

20 вересня організатори планують влаштувати жіночий автопробіг Січеславською Набережною. Участь у ньому візьмуть 50 водійок. Зареєструватися можна в музеї.

Виставка працюватиме до 30 грудня.

Telegram Channel