Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
Чому на Волині черги на ПЛР-дослідження

Дужа багато зразків почали брати, кажуть чиновники від медицини.

Фото з відкритих джерел.

Чому на Волині черги на ПЛР-дослідження

Ситуацію прокоментувала  головний державний санітарний лікар Волинської області

На Волині люди по сім днів чекають результатів ПЛР-аналізів на коронавірус.  Головний державний санітарний лікар Волинської області Наталія Янко стверджує, що на це є об'єктивні причини.

Про це вона розповіла на брифінгу у віторок, 18 серпня.

«Сьогодні справді є затримка із проведенням тестування, – каже Янко. – На то є об'єктивні причини. Дужа багато йде направлень».

Головний лікар Волинського лабораторного центру нагадала, що є наказ Міністерства охорони здоров'я стосовно осіб, які підлягають обов'язковому тестуванню.

Вона навела перелік цих осіб.

За словами Янко, проблема полягає в тому, що сьогодні масово почали направляти на ПЛР-дослідження онкохворих, які потребують госпіталізації. Хоча, каже головний санітарний лікар області, їм спочатку мали би провести дослідження методом ІФА, і лише в разі позитивного тесту направити на ПЛР.

«Я думаю, що ми цю ситуацію найближчим часом владнаємо. За направленнями надзвичайно складно виявити, чи це госпіталізація в онкологічний диспансер, чи це контактна особа, чи це хтось інший», – розповіла Янко.

Окрім того, за її словами, сьогодні обстежуються після позитивного ІФА медичні працівники, працівники патанатомічних бюро, лікарі-вірусологи, епідеміологи і так далі. Крім того, обстежуються після позитивного ІФА працівники поліції, Держприкордонслужби і інших правоохоронних органів. Але спочатку проводиться ІФА-тестування.

Реклама Google

«Для проведення ПЛР ми додатково взяли ще працівників: знайшли лікаря-вірусолога і лаборантів. Тому, я думаю, що найближчим часом ці черги у нас в області зникнуть»

«Тому зараз виникли деякі черги. Але я думаю, що ми найближчим часом ці питання всі врегулюємо. Вірусологічна лабораторія, на жаль, єдина в області. Сьогодні ми проводимо адаптацію: закупили тестів автоматизованої станції для виявлення РНК. Це не такий простий процес: адаптувати і тести, і роботу станції. До нас приїжджають і в постійному режимі працюємо з налагоджувальниками – відповідними компаніями, які проводять налагоджування обладнання, бо воно дуже високочутливе. Ми придбали нові бокси біобезпеки, для проведення ПЛР додатково взяли ще працівників: знайшли лікаря-вірусолога і лаборантів. Тому, я думаю, що найближчим часом ці черги у нас в області зникнуть», – резюмувала головний державний санітарний лікар області.

А т. в.о. начальника управління охорони здоров'я облдержадміністрації Людмила Тимощук додала: «Ми дійсно збільшили кількість зняття мазків. Тому що в нас збільшилася кількість захворюваності. Ми розуміємо, що є технічні можливості. Тому давайте будемо працювати разом».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel