Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
Як вижити учителям: сільські школи Луцької ОТГ отримають тільки половину коштів від держави

Депутати вимагають внесення змін у формулу розподілу освітньої субвенції.

Фото: Всеосвіта.

Як вижити учителям: сільські школи Луцької ОТГ отримають тільки половину коштів від держави

Діюча формула розподілу освітньої субвенції не враховує потреби у фінансуванні закладів освіти сільських територій, які згідно перспективного плану будуть приєднані до обласних центрів

Про це пише депутат Луцької міської ради Анна Мовяк, проаналізувавши Постанову №1088 КМУ від 27.12.2017.

Аби уникнути браку коштів, передбачених у держбюджеті на оплату праці освітян Луцької міської територіальної громади, вирішила ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України щодо зміни формули обрахунку розміру освітньої субвенції.

Сподіваюсь, колеги –депутати підтримають його під час наступного пленарного засідання. Уряд повинен звернути увагу на цю проблему та ряд інших недоліків формули. Вона актуальна не лише для Волині, а по всій території України, зазначає обраниця.

За словами Анни Мовяк, зараз це працює так: кошти, які отримують громади на заробітні плати освітянам розподіляються відповідно до наповнюваності класів. Для міста цей показник - 27 учнів, у сільських школах – 13. Раніше держава оплачувала роботу педагогів у рівному розмірі - і у місті, і у селі, враховуючи специфіку шкіл.

Наприклад, у школі навчається 130 учнів. Сільська громада отримувала з державного бюджету кошти на 10 класів (130:13), міська школа – менше, як на 5 класів (130:27), згідно формули.

Якщо не внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України, у наступному бюджетному році, у бюджеті Луцької громади потрібно буде додатково запланувати понад 20 мільйонів гривень на оплату праці вчителів сільських шкіл.

Тобто, щоб забезпечити освітою учнів сільських шкіл потрібно більше коштів, оскільки більша кількість педагогів залучена до освітнього процесу. І це справедливо – ті території менше заселені.

Після завершення реформи децентралізації формула не буде відповідати потребам сільських шкіл та призведе до збільшення видатків з місцевих бюджетів, а коштів субвенції вистачить лише на половину витрат.

Реклама Google

У сільських школах Луцької громади средня кількість учнів у класі – 18 дітей. Завдяки більшій кількості дітей у класах, ніж передбачено формулою, школи мали надлишки освітньої субвенції, яку могли спрямовувати на покращення умов у школі.

Якщо не внести зміни до Постанови Кабінету Міністрів України, у наступному бюджетному році, у бюджеті Луцької громади потрібно буде додатково запланувати понад 20 мільйонів гривень на оплату праці вчителів сільських шкіл.

Трохи розрахунків. Відповідно до перспективного плану Волинської області у 2020 році до Луцької громади буде доєднано три сільських ОТГ: Княгининівську, Заборолівську, Жидичинську.

Для цих ОТГ сума коштів освітньої субвенції у цьому році становила:

- Княгининівської громади – 15 млн.грн;
- Заборолівської громади – 23, 6 млн.грн;
- Жидичинської громади – 12.5 млн.грн.

У 2021 році, якщо не змінити формули розподілу субвенції, громади можуть отримати лише:

- Княгининівської громади – 8,2 млн.грн;
- Заборолівської громади – 12,6 млн.грн;
- Жидичинської громади – 6,6 млн. грн.

Проєкти рішення та Звернення до Кабінету Міністрів України, Міністерства освіти України, Міністерства фінансів України щодо внесення змін у формулу розподілу освітньої субвенції опубліковане на сайті Луцької міської ради.

Telegram Channel