Курси НБУ $ 39.00 € 42.16
Меморіальна дошка Лесі Українці в Берліні – подарунок полтавських доброчинців

10-річчя відкриття в Берліні меморіальної дошки великій землячці

Фото: ukrpohliad.org.

Меморіальна дошка Лесі Українці в Берліні – подарунок полтавських доброчинців

У серпні, коли ми згадуємо геніальну поетку та святкуємо День Незалежності України, букети синьо-жовтих кольорів яскравіють і в Берліні на пошану великої співвітчизниці біля її меморіальної дошки, встановленої завдяки благодійності полтавців. Впроваджуючи Міжнародний проєкт «Лесині огні», полтавські доброчинці створили на камені галерею портретів мисткині, один із яких прикрашає середмістя німецької столиці

Благородній справі увічнення пам’яті знаменитої поетки, карбуючи власну Лесіану, щиро прислужилися заслужений працівник культури України, голова Полтавського обласного відділення Міжнародної організації «Жіноча громада» Валентина Шемчук і кавалер ордена «За заслуги», художник-гравер Вадим Голобородов – полтавські благодійники виготовили меморіальну дошку видатній землячці й подарували Центральній спілці українців у Німеччині та Посольству України у ФРН.

Леся Українка зблизила рідну та німецьку культури.

Леся Українка зблизила рідну та німецьку культури. Високо поціновано її переклад українською мовою поезій Генріха Гейне. Завдяки німецькому суспільству, уряду Федеративної Республіки Німеччина, українській німецькій громаді та доброчинцям-полтавцям пам’ятну дошку Лесі Українці до 140-ї річниці від дня її народження та з нагоди Свята Незалежності України відкрито десятиліття тому, 30 серпня, за адресою Берлін-Мітте, Йоганнісштрассе, 11 на будинку колишньої приватної клініки професора-хірурга Ернста фон Бергманна, де мисткиня протягом дев’яти місяців 1899 року жила та працювала. В офіційній церемонії відкриття меморіальної дошки Лесі Українці взяли участь Міністр закордонних справ України Костянтин Грищенко, голова Палати депутатів Берліна Вальтер Момпер, бургомістр району Берлін-Мітте Клаус Ганке, Посол України у ФРН Наталя Зарудна. Від організаторів урочистого святкування – очільниця ЦСУН Людмила Млош та члени об’єднання.

Поважне зібрання в німецькій столиці палко привітали полтавці – голова обласного відділення Міжнародної організації «Жіноча громада» Валентина Шемчук, координатор меморіальних літературно-мистецьких проектів Інна Романенко, скульптор-благодійник Вадим Голобородов, котрі до 145-річчя від дня народження Лесі Українки нагороджені в Українському Посольстві в Берліні та на сесії Полтавської обласної ради Подякою Посла України у Федеративній Республіці Німеччина Андрія Мельника за багаторічні зусилля щодо вшанування пам’яті та сприяння у відкритті меморіальної дошки геніальній поетесі в Берліні, за нові міжнародні ініціативи, а також за вагомий особистий внесок у розвиток співпраці із закордонним українством.

Джерело: ukrpohliad.org
Telegram Channel