Курси НБУ $ 39.23 € 42.44
Митрополит Луцький і Волинський Михаїл славно попразникував у Четвертні (Фото)

Сам владика приїхав!

Фото Волинської єпархії ПЦУ.

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл славно попразникував у Четвертні (Фото)

У цьому волинському селі старовинний храм з унікальною історією

Митрополит Луцький і Волинський Михаїл відвідав парафію Преображення Господнього села Четвертня Маневицького деканату й очолив Божественну літургію з нагоди престольного свята, 420-річчя заснування храму і першої річниці служіння в ньому після возз'єднання громади із ПЦУ, повідомляє Волинська єпархія.

Разом із високопреосвященним правили: декан протоієрей Андрій Закидальський, настоятель священник Микола Случик, інше духовенство Луцького, Маневицького й Цуманського благочинь, а також зі Львівської й Рівненської єпархій.

У слові архієрей привітав усіх зі святом. Адже цей ювілей святкуємо в українській церкві. Приємно, що багато дітей прийшли до Причастя. Жінка спасається дітонародженням, а чоловік важкою працею. Владика пригадав з історії, що у цьому храмі спочиває княгиня. Князі, страстотерпці й інші подвижники означає, що трудяться на благо людей. Керівник має трудитись для людей. Хто хоче бути керівником, має спочатку бути слугою. На завершення побажав вірити в себе й рухатись уперед.

Благословенними грамотами архієрей відзначив хористів та парафіян, які жертовно трудяться на благо церкви.

Благословенними грамотами архієрей відзначив хористів та парафіян, які жертовно трудяться на благо церкви.

Преображенський храм збудовано в 1600 р. неподалік нині зруйнованого монастиря, який заснував у XV ст. князь Олександр Четвертинський – меценат і захисник православ'я. В пам'ять про княжу родину постала церква у стилі козацького бароко, яка вражала монументальністю і розкішшю інтер'єру. Стіни завтовшки до двох метрів. Іконостас виконано у візантійському стилі й складається з кивотів, укритих тонким рисунком на позолоті. Інтер'єр розписували італійські майстри. Донині є рештки розпису церкви, старовинні ікони, декоративне різьблення по дереву ХVІІІ ст. Зберігаються образи Богородиці (Почаївської й Володимирської) та Євангеліє – реліквії, які передала Катерина ІІ. Є крипта, в якій упокоєна княгиня Анна Четвертинська, засновниця церкви. Храм належить до пам'яток архітектури національного значення. Дзвіниця – дерев'яна триярусна, збудована у 1906 р., має три дзвони.

До речі, першою друкованою книгою на Волині був Псалтир, який вийшов 1625 р. в Четвертні (тоді мала статус міста) при монастирі за сприяння єпископа луцького Гедеона (Четвертинського).

 
 
 
Telegram Channel