Курси НБУ $ 39.60 € 42.44
На Рівненщині чекають на обіцяний автобус:діти змушені добиратись на навчання і додому чим доведеться

Аби дістатися на перший дзвоник до Невірківської школи батьки Вероніки Козлової їхали сім кілометрів.

Фото Суспільне.

На Рівненщині чекають на обіцяний автобус:діти змушені добиратись на навчання і додому чим доведеться

Батьки учнів з сіл Жорнівка та Вовкошів на Рівненщині занепокоєні тим, що їх дітей до школи у селі Невірків з початку навчального року продовжує возити старий шкільний автобус. За їх словами, він часто ламається

Із майже 130 дітей шкільним автобусом користуються пів сотні. З 1-го вересня у Жорнівці та Вовкошові чекали на новий автобус, але заплановані на нього гроші Корецька районна рада передала на інші потреби. Тож у День знань батьки школярів у Невіркові говорили здебільшого не про особливості навчання у карантин, а про транспорт. Дехто налаштований рішуче, мовляв: якщо старий автобус знову ламатиметься – не пускатимуть дітей на навчання, пише Суспільне.

Аби дістатися на перший дзвоник до Невірківської школи батьки Вероніки Козлової їхали сім кілометрів. Першокласниця вже за партою радіє першому дню навчання.

«Дуже, дуже рада ... дуже. До цього дня дуже багато готувалася. Вишиванку на базарі купували», – каже першокласниця.

Дехто налаштований рішуче, мовляв: якщо старий автобус знову ламатиметься – не пускатимуть дітей на навчання.

Її батьки кажуть: щодня дитину возити у школу вони змоги не мають.

«Будуть сидіти вдома, бо на рейсовий нас, напевно, не візьмуть, бо дітей дуже багато, а там не можна брати, то навіть і не знаємо... Сидимо і голову ламаємо, треба коні запрягати, напевно, грузити цих дітей і возити. Ну ціла біда», – каже мама Вероніки Марина.

Третьокласниця Яна Семенович також дістається до школи із сусідньої Жорнівки. Її мама Неоніла каже: якщо не отримають нового автобуса – її дитина навчатиметься дистанційно.

Реклама Google

«Якщо не буде автобуса, діти будуть сидіти вдома, ми не будемо пускати дітей до школи – все. За скільки часу, скільки в нас той автобус, то можна було дати якусь допомогу. Нам мали дати допомогу сільська рада, просили ще Корець, але ж ніхто нам на поступки не хоче йти», – говорить матір школярки.

За словами директорки Невірківської школи Жанни Карплюк, вони хочуть нового автобуса.

«Ми просто хочемо, щоб наші діти нарешті їздили. Тому що цей автобус, коли нам передавали від одних підприємців, сказали: ну, він старенький, він уже побитий, але візьміть тимчасово, а ми вам дамо нового автобуса. Ну, тимчасовий вже 11 років», – розповіла директорка.

Водій шкільного автобуса Віктор Ковальчук возить дітей з сусідніх сіл впродовж семи років. Нині – по 21 дитині у два рейси. Автобус отримали вже вживаним і він постійно ламається, – розповідає чоловік і додає: транспорт у жахливому стані та ремонтують його власними силами.

«Хлопців перепитую, то в хлопців беру старі запчастини ще. Ресори були полетіли, шукали, з товаришем. В мене є товариш хороший, який допомагає мені. Це він останнього ресора, тобто листок сам знайшов. Вчора тільки їх поставили удвох, вчора до вечора майже з ним робили», – сказав водій.

До останнього у школі чекали на новий автобус. Його придбання включили до списку тендерів на цей рік. Втім, у серпні, розповідає директорка школи, стало відомо, що гроші Корецька райрада переправила на інші потреби.

«Якщо від села сто тисяч, від районну 160 тисяч, то, я, думаю, що це еквівалент, ну такий знаєте, можна було б... все таки, тим більше, якщо держава дає півтора мільйони, від освіти – 200 тисяч. Те, що ми потрапили в тендер серед 38 автобусів на область і ми попали в той тендер – це шанс, який втратили не ми, а втратив весь район, « – додала директорка школи.

Чи отримає Невірківська школа інший автобус, і чи буде він новий, Суспільне запитало у голови Корецької райадміністрації Олександра Зайчука.

«Він вже визначений, він проходить технічний огляд і найближчим часом буде переданий в школу. В свою чергу, я вже був біля тієї школи, проглянув дорогу і за декілька днів розпочнуться ремонтні роботи по дорозі», – зазначив голова.

Нагадаємо, раніше у Корецькій РДА обіцяли, що передадуть до Невіркова вживаний шкільний автобус з іншого села.

Telegram Channel