Курси НБУ $ 39.67 € 42.52
Чи мають волиняни підстави радіти, що епідеміологічна ситуація благополучніша, ніж у сусідів – львів’ян і рівнян?

Тільки 1 вересня підступна інфекція забрала життя 51 українця...

Фото delo.ua.

Чи мають волиняни підстави радіти, що епідеміологічна ситуація благополучніша, ніж у сусідів – львів’ян і рівнян?

Осінь прийшла з новими коронавірусними антирекордами. Першого вересня 51 українець помер від COVID-19, захворіли майже 2,5 тисячі осіб. Це найбільший добовий приріст за весь час спостереження. З початком навчального року ризики інфікування значно зросли: зі школи діти можуть принести не тільки добрі оцінки

Чи справді в нас утричі менше заражених, аніж на Львівщині?

Найбільше нових випадків COVID-19 позавчора зареєстрували в Києві — 332, Харківській області — 302, Львівській — 204, Одеській — 203, Тернопільській — 201, Івано–Франківській — 174 і Рівненській — 127. На Волині напередодні додалося 66 свіжовиявлених інфікованих: Луцьк — 22, на Ківерцівщині й Ратнівщині — по 6, Луцький, Володимир–Волинський, Горохівський райони — по 5, Любешівський — 4, Камінь–Каширський — 3, Любомльський, Іваничівський, Рожищенський, Шацький райони — по 2, на Маневиччині та у Нововолинську — по 1. Одужало за добу 87 волинян. Двоє хворих із COVID-19 за добу померло, це мешканки Горохівського та Ратнівського районів.

Загалом станом на 2 вересня в нашій області було зареєстровано 5589 випадків коронавірусної інфекції. На Львівщині —14907, на Рівненщині — 9396. Чи маємо підстави радіти, що на Волині епідеміологічна ситуація благополучніша, ніж у сусідів?

За даними Волинського лабораторного центру, в нашій області методом ПЛР на виявлення вірусу COVID-19 усього обстежено 34 437 осіб, у тому числі за попередню добу — 421. А на Львівщині за день лабораторні центри проводять понад півтори тисячі таких досліджень, зокрема за попередню добу — 1571 ПЛР–тест. Значно більше обстежень роблять і на Рівненщині. А ось волиняни досі чекають запуску додаткової лабораторії з проведення ПЛР–досліджень на базі обласної клінічної лікарні, хоча розмови про це ведуться ще з початку літа.

Про необхідність розширення тестування йде мова на всіх рівнях. Очільник МОЗ Максим Степанов заявив, що в Україні середньодобову кількість ПЛР–досліджень уже у вересні планують довести до 30 тисяч. Для порівняння, в лабораторіях Німеччини проводиться по 70 тисяч тестів на добу.

Тривожним є і той факт, що за останні сім днів серпня на Волині на 8,4% зросла кількість хворих із діагнозом «пневмонія».

Зрозуміло, у нас для таких масштабів нема ні потужностей, ані коштів. Можливо тому знову згадали в нас і про так звані швидкі тести. Заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санлікар Віктор Ляшко під час пресбрифінгу в середу сказав:

— Учора я закінчив переговори з європейським регіональним бюро ВООЗ, вони обіцяють наступного тижня оновити протокол щодо тестування на COVID-19. До нього увійдуть швидкі тести на антиген, раніше експрес–тести використовували лише на наявність антитіл. Ми провадимо переговори з виробниками, щоб вони подали на реєстрацію ці тести в Україні.

Самі себе хочемо надурити?..

Вже сьогодні запити на тестування значно перевищують можливості лабораторій, пацієнтам доводиться чекати результатів аналізів тиждень і більше. А якщо вони так безнадійно запізнюються, то й статистика рівня захворюваності дуже приблизна. В такому випадку поділ регіо­нів на зелені, жовті та червоні карантинні зони на основі «кульгавих» даних є, м'яко кажучи, неточним, що й обурює жителів населених пунктів, де встановлюють жорсткі обмеження.

Реклама Google

У нашій області побільшало «помаранчевих» територій. Середній показник виявлення нових випадків інфікувань за останні 14 днів становив 74,2 на

100 тисяч населення (при базовому 40 на 100 тис.). Рівень завантаженості ліжок у лікарнях першої хвилі, куди госпіталізують пацієнтів із коронавірусом, перевищує рекомендований і коливається в межах 55,5—60,3%. Тривожним є і той факт, що за останні сім днів серпня на Волині на 8,4% зросла кількість хворих із діагнозом «пневмонія» (було зареєстровано 334 випадки проти 308 попереднього тижня).

Спалахи COVID-19 в області спростовують твердження головного санітарного лікаря України про те, що випадки зараження зазвичай не пов'язані з виробничими процесами, а люди інфікуються під час весіль, похоронів і святкування днів народження. У нас виявляли коронавірусну інфекцію і на підприємствах, зокрема у ТзОВ «Імперія жирів» у Нововолинську, ТзОВ «Володимирська фабрика гофротари». Наразі тривають ще два спалахи COVID-19 у відділенні стаціонарного догляду у селі Кримне Старовижівського району та в центрі соціально–психологічної реабілітації дітей у Ковелі.

Досі осередки захворювань виникали у дитсадках, однак із початком занять не уникнути їх і у школах. Уже 1 вересня в Україні зареєстрували два випадки коронавірусної інфекції в учнів, на двотижневу самоізоляцію відправили два класи. Окрім того, в Києві закрили один ліцей, бо там заразилися COVID-19 педагоги.

І батьки, і вчителі визнають, що у багатьох наших школах фізично неможливо дотримуватися всіх «коронавірусних рекомендацій» МОЗ через велику кількість дітей, які й так навчаються у дві зміни, а також через брак кабінетів. Усі розуміють, що нові правила видаються простими лише на папері, на практиці нереально обмежити контакти учнів і запобігти поширенню інфекції.

Тож цілком логічним виглядає рішення збільшити в області ліжковий фонд закладів охорони здоров'я, які визначені для надання медичної допомоги хворим на коронавірус. Таких на Волині є 15. У трьох із них незабаром з'явиться ще 70 нових «коронавірусних ліжок».


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel