Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
Які доплати з вересня отримають волинські медики

Учителі нині у зоні підвищеного ризику. Та про обіцяне страхування педагогів ніхто не згадує.

Фото nus.org.ua.

Які доплати з вересня отримають волинські медики

Коронавірус змушує цінувати «людей у білих халатах»

У деяких областях уже переповнені лікарні, де надають допомогу хворим із COVID-19. Їх тепер приймають заклади «другої хвилі». Спеціалісти інших профілів на ходу перекваліфіковуються в інфекціоністів, збільшується навантаження на персонал. У таких умовах зберегти кадри, не підвищуючи зарплат, неможливо.

«Уже втомилися слухати байки про «золоті гори»...»

– Із вересня всі медичні працівники почнуть отримувати більше, – повідомив учора під час брифінгу міністр охорони здоров’я Максим Степанов.–

У бюджеті на це передбачено близько 6 мільярдів гривень. Сьогодні середня заробітна плата в системі охорони здоров’я на 30% нижча за середню в Україні. Якщо ми говоримо про доплати для лікаря, то це в середньому 3 560 гривень, середній медичний персонал – близько 2 500 і молодший медичний персонал – до 1 250 гривень.

Крім того, очільник МОЗ вкотре потішив медиків, що з наступного року будуть пропонувати суттєво підвищити їм платню. «Справедлива зарплата» для лікарів, які закінчили інтернатуру, повинна становити 20 – 25 тисяч, вважає Максим Степанов.

– Та ми вже втомилися слухати байки про «золоті гори». Якби коронавірус не притис, то ніхто б і не згадав про нас, – не поспішає радіти молодий спеціаліст із інфекційного відділення районної лікарні, який в останні тижні днює й ночує на роботі.

За попередню добу в Україні виявлено 2174  нові випадки коронавірусної інфекції, 31 особа померла. Найбільше заражених зафіксовано: у Києві – 244, у Львівській області – 186, у Тернопільській – 165, Чернівецькій – 163 та в Івано-Франківській області – 161. На Рівненщині – 77 випадків захворювання та 2 смерті від COVID-19.

За попередню добу в Україні виявлено 2174  нові випадки коронавірусної інфекції, 31 особа померла.

На Волині за добу додалося 55 інфікованих: Луцьк – 13, Маневицький та Горохівський райони – по 6, Ковельський — 5, Луцький, Ківерцівський, Володимир-Волинський – по 4, Нововолинськ, Шацький, Камінь-Каширський райони – по 3, Любомльський і Турійський – по 2. Загалом же станом на 7 вересня в області зареєстровано 5883 випадки COVID-19, 127 хворих померло.

Чимало нарікань викликало у волинян тривале очікування результатів тестування методом ПЛР. Усього ним обстежено 37662 особи, в тому числі за минулу добу – 510. Як розповіла під час брифінгу в облдержадміністрації головний державний санітарний лікар Волині Наталія Янко, проблеми виникали через те, що лабораторія обласного лабораторного центру переїздила в інше приміщення, закупляла та налагоджувала нове обладнання.

– Думаю, ми вийдемо на показник у 1000 ПЛР-тестів за добу, адже тепер маємо автоматизовану станцію, – сказала Наталія Янко.

В. о. генерального директора ДУ «Центр громадського здоров’я МОЗ України» Ігор Кузін, який інспектував минулого тижня роботу волинських вірусологів та епідеміологів, нагадав, що у випадку черг важливо дотримуватися принципу пріоритетності досліджень. Зокрема особи, які мають симптоми коронавірусної інфекції, пацієнти, які були госпіталізовані з пневмоніями або з підозрою на COVID-19, повинні обстежуватися першочергово. І така пріоритетність має бути встановлена ще на етапі відбору зразків.

Щодо якості лабораторних досліджень, то тут не виявили недоліків. Ігор Кузін похвалив і волинських епідеміологів, які займаються проведенням епідемічних розслідувань та працюють у «тандемі» з лікарями «первинки».

Уроки просто неба скасовує негода

Непросто працювати в нових умовах і освітянам. У населених пунктах, які належать до червоної зони, школи на замку. На Волині таких нині немає, а на Рівненщині потерпають учні, педагоги та батьки в місті Дубно та у Костопільському районі.

За новим поділом з учорашнього дня Луцьк та Луцький район віднесені до помаранчевої зони, що забороняє діяльність розважальних закладів, ресторанів у нічний час, планові госпіталізації в лікарнях, роботу спортзалів, хостелів тощо. До жовтої зони належать місто Володимир-Волинський; Володимир-Волинський, Горохівський, Ківерцівський, Любешівський, Маневицький, Рожищенський, Турійський та Шацький райони. Там обмеження стосуються лише відвідування установ соцзахисту, де перебувають люди похилого віку.

У всіх навчальних закладах області нині запровадили суворі заходи безпеки, адже школи в Україні одна за одною закриваються на карантин. Розмітка в коридорах, температурний контроль на вході, маски та антисептики – не рятують.
Так, у Києві через спалах COVID-19 минулого тижня були зачинені два навчальні заклади, на «дистанційку» пішли 20 класів в 11 школах, не працювали чотири дитсадки.
Через коронавірус мусили відправити на самоізоляцію учнів деяких навчальних закладів у Миколаєві, Запорізькій, Вінницькій, Київській областях.
В Івано-Франківську діти так і не сіли за парти. Місто - в червоній зоні. Там вирішили продовжити літні канікули на два тижні.
Аби вберегти вихованців від COVID-19, у деяких школах практикують уроки просто неба в парку чи на подвір'ї. Та подібні заняття часто скасовує осіння негода. Доводиться повертатися у клас, одягати набридливі маски, а вчителям часто ще й захисні щитки.

– Проте не це найважче. Найгірше — вимагати у батьків, щоб не забували класти у рюкзак дитини пов'язки, антисептики, одноразові серветки, стежити, щоб учні дотримувалися дистанції. Учителі нині теж у зоні підвищеного ризику, а серед них є багато літніх людей, – кажуть у школах.

Та про обіцяне страхування педагогів ніхто не згадує. В «коронавірусному фонді» не знайшлося коштів навіть на засоби захисту для навчальних закладів. Тимчасовий виконувач обов'язків міністра освіти і науки Сергій Шкарлет заявив, що купувати маски та дезінфектори – це клопіт місцевої влади.

Галина СВІТЛІКОВСЬКА.
 


Передрук або відтворення у будь-якій формі цього матеріалу без письмової згоди volyn.com.ua заборонено.

Telegram Channel