Курси НБУ $ 39.60 € 42.28
На Волині обласна ТВК змінила своє рішення щодо двох округів

Вибори 2020.

Фото з відкритих джерел.

На Волині обласна ТВК змінила своє рішення щодо двох округів

Змінили приналежність Люблинецької селищної громади – із округу №7 її перемістили до округу №6

Волинська обласна територіальна виборча комісія 7 вересня, через день після ухвалення рішення щодо формування округів на вибори депутатів обласної ради внесла зміни до попередньої постанови. Тож одну із селищних громад Ковельського району «перекинули» в інший округ.

Спостерігач ОПОРИ відвідав засідання Волинської обласної ТВК 7 вересня, під час якої й прийняли постанову №5 «Про внесення змін у склад територіальних виборчих округів на виборах депутатів Волинської обласної ради 25 жовтня 2020 року».

Кількість округів зберегли, змінили лише приналежність Люблинецької селищної громади – із округу №7 її перемістили до округу №6. За словами голови комісії Івана Лазорка («Слуга народу»), таким чином забезпечать точніший розподіл мандатів.

У шостому окрузі тепер буде 9 мандатів, у сьомому – 8.

«Попередній варіант мав 8,5 скажімо, мандатів. Це створює можливість на нас скаржитися», – зауважив очільник ТВК.

За його словами, у шостому окрузі тепер буде 9 мандатів, у сьомому – 8.

«Ми таким чином захищаємо права виборців та пропорційне представництво у Волинській обласній раді…  Умовно 4,5 тис. виборців у Люблинецькій громаді мінусуємо від 7 округу та переносимо в 6. Це виходить логічно і не створює жодних проблем, ані для нас, ані для кандидатів, партій – для всіх», – розповів Іван Лазорко.

За словами голови комісії, попередній поділ міг стати підставою для подальших судових розглядів у разі скарг. Іван Лазорко повідомив, що відповідну пропозицію показували ЦВК, ДРВ та «адвокатам, які пройшли не одні вибори». Зрештою, дійшли висновку, що зробити згідно із новою пропозицією – найкращий варіант.

Після пояснень комісія проголосувала за відповідні зміни.

Зауважимо, що за попереднім розподілом в окрузі №6 було 99 071 виборець, в окрузі №7 – 100 428 . Відповідно до нового варіанту, до округу №6 тепер належать 103 741 виборець, до округу №7 – 95 758 виборців.

Згідно із частиною 3 статті 201 Виборчого кодексу України територіальні виборчі округи з виборів депутатів обласних, районних, районних у місті рад, а також депутатів міських, сільських, селищних рад (територіальних громад з кількістю виборців 10 тисяч і більше) утворюються відповідно обласною, районною, районною в місті, міською, сільською, селищною виборчою комісією не пізніш як на другий день виборчого процесу з дотриманням принципу неперервності меж (зв'язності територій) таких округів та, за можливості, з урахуванням адміністративно-територіального устрою. Відповідна виборча комісія тим самим рішенням присвоює номери територіальним виборчим округам.

Джерело: Громадянська мережа ОПОРА.
Telegram Channel