Вчені назвали продукт в якому коронавірус може зберігатися до 8 днів - «Волинь» — незалежна громадсько–політична газета
Курси НБУ $ 28.16 € 34.25
Вчені назвали продукт в якому коронавірус може зберігатися до 8 днів

Якщо дані дослідження підтвердяться, найефективнішим способом захисту від передачі COVID-19 у такій формі буде підтримка особистої гігієни і ретельна обробка їжі перед вживанням.

Фото Pixabay.

Вчені назвали продукт в якому коронавірус може зберігатися до 8 днів

COVID-19 може виживати на шкірі лосося тиждень при температурі 4 градуси Цельсія

На початку епідемії COVID-19 китайська влада припускала, що джерелом коронавірусу може бути лосось, через що припинили постачання цього продукту з інших країн.

Пізніше вчені з’ясували, що новий вірус SARS-CoV-2 може зберігатися на деяких поверхнях протягом кількох днів, але представники ВООЗ спростували можливість передачі вірусу через їжу, пише НВ.

Рибу зазвичай продають у приміщеннях, температура яких набагато нижче кімнатної. Це означає, що вірус, прикріплений до шкіри риби, яка продається на ринках морепродуктів, може вижити протягом тривалого часу.

Згідно з новим дослідженням вчених з Південно-Китайського сільськогосподарського університету і Академії сільськогосподарських наук у Гуандуні, коронавірус все ж може зберігатися на поверхні одного з морепродуктів – лосося.

Автори роботи заявляють, що вірус не заражає саму рибу, і її вживання не є небезпечним. Але, вчені припускають, що існує теоретичний ризик передачі COVID-19 на поверхні цієї риби: дослідження підтверджує, що коронавірус може виживати на шкірі лосося до 8 днів при температурі 4 градуси Цельсія.

Саме при такій температурі рибу транспортують від постачальника до замовників.

«Риба з SARS-CoV-2 з однієї країни може бути легко перевезена в іншу країну протягом одного тижня, що є одним з джерел міжнародної передачі... Рибу зазвичай продають у приміщеннях, температура яких набагато нижче кімнатної. Це означає, що вірус, прикріплений до шкіри риби, яка продається на ринках морепродуктів, може вижити протягом тривалого часу», – пишуть дослідники.

Дослідження поки не пройшло рецензування, але у разі його підтвердження в різних країнах можуть ввести додаткові заходи захисту для людей, який працюють з лососем та іншими видами риб.

Нагадаємо, нові карантинні зони: на Волині одразу три райони – «помаранчеві».