Курси НБУ $ 39.55 € 42.06
У центрі Луцька встановили пам’ятник Анні Київській (фото)

Пам’ятник Анні Київській у центрі Луцька.

Фото з Луцької міськради.

У центрі Луцька встановили пам’ятник Анні Київській (фото)

Пам’ятник княжній встановлено у Польщі, Версалі та містах-побратимах Києва – французькій Тулузі і в столиці Індонезії Джакарті. Тепер він є і в Луцьку

Сьогодні, з нагоди відзначення Дня міста, у сквері на проспекті Волі, 3 відкрили пам'ятник королеві  Анні Київській. Захід відбувся у рамках реалізації проєкту «Шлях Королеви», що передбачає встановлення пам’ятників Анні Київській у ключових містах Європи на шляху до Франції.

Про це інформує пресслужба Луцькради.

Участь у заході взяли секретар міської ради, виконувач повноважень міського голови Григорій Пустовіт та  Надзвичайний та Поважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен

Григорій Пустовіт зауважив, що це знаменна подія для Луцька, адже ця постать об’єднує країни.

  Він нагадав, що цей пам’ятник минулоріч під час святкування Дня міста Луцьку подарувала київська громада. Автором скульптури є головний куратор «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін. Тоді, окрім пам’ятника, лучанам презентували виставу «Едігна», у якій розповідалося про доньку Анни Ярославівни.

Григорій Пустовіт подякував пану Надзвичайному та Поважному Послу Французької Республіки в Україні Етьєну де Понсену за візит до Луцька та участь у святкових заходах.

Пам’ятник минулоріч під час святкування Дня міста Луцьку подарувала київська громада.

Надзвичайний та Поважний Посол Французької Республіки в Україні Етьєн де Понсен зауважив, що йому надзвичайно приємно сьогодні перебувати у Луцьку. За його словами, представники Посольства Французької Республіки в Україні ще жодного разу не бували в обласному центрі Волині, а історія французького та українського народів тісно пов’язана. До слова, Анна Київська була мужньою жінкою, яку поважають у наших країнах. Відкриття пам’ятника цій особистості є ще одним проявом її величі.

 
 

 

 

Довідково. Скульптура зображує українську княжну у вигляді юної дівчинки (адже саме дитячі її роки минули в Києві, бо у 18 років княжна одружилася з Генріхом I та переїхала до Франції) із Реймським Євангелієм у руках.

Вперше в Україні пам’ятник Анні Київській було відкрито в сквері на Львівській площі в 2016 році у Києві. А торік, в рамках проєкту «Шлях Королеви» бронзові скульптури урочисто відкрили в одному із найстаріших міст Бельгії – Арлон, а також в королівській столиці Польщі – Кракові. Пам’ятник княжній встановлено також у Версалі та містах-побратимах Києва – французькій Тулузі і в столиці Індонезії Джакарті.

Автори скульптури – головний куратор «Anne de Kyiv Fest» Федір Баландін та скульптор Костя Скритуцький.

Джерело: Луцька міська рада.
Telegram Channel