Курси НБУ $ 39.47 € 42.18
У Рівному презентували документальний фільм про травознавця Михайла Носаля

Рівненчани зняли кінострічку про земляка-травознавця.

Фото Суспільне. Рівне.

У Рівному презентували документальний фільм про травознавця Михайла Носаля

Авторка фільму вважає, що в епоху пандемії коронавірусу інформація про традиційні методи лікування набуває додаткової актуальності

У Рівному 21 вересня презентували документальний фільм про рівненського священика Михайла Носаля – автора низки книг, присвячених лікарським рослинам краю. Цією стрічкою обласний краєзнавчий музей розпочав цикл відеооповідей про відомих людей, а також видатні події та пам'ятки Рівненщини, інформує Суспільне.

Реклама Google

Прем'єра фільму з двох частин «Михайло Носаль. Священник і цілитель» відбулася у музеї. Онука рівненського цілителя Анжеліка Носаль каже, що добре знає усіх його нащадків. Запевняє: традиція збирати лікарські рослини в родині передається з покоління у покоління.

Прем'єра фільму з двох частин «Михайло Носаль. Священник і цілитель» відбулася у музеї. 

«Дуже душевний фільм. Дуже спокійно зроблений. Саме так, як завжди і було в родині Носалів. Вони дуже спокійні, миролюбиві люди, вони не любили пафосу. Завжди у них була любов один до одного. Ніжне, бережливе ставлення і тут саме так все і було показано», – каже родичка Михайла Носаля Анжеліка Носаль.

Авторка стрічки – журналістка Валентина Романюк. Розповідати історію рівненського фітотерапевта їй допомагала працівниця музею Галина Данильчук. Авторка вважає, що в епоху пандемії коронавірусу інформація про традиційні методи лікування набуває додаткової актуальності.

«Ми говоримо про хвороби різні, вони на нас насідають, а Михайло Носаль намагався, використовуючи те, що росте на наших теренах, лікувати людей. Йому це дуже вдавалося і люди за те шанували його за всіх влад: за польської, радянської, німецької і ще за царської Росі. Не було винятку: до Носаля ходили і лікувалися всі», – зазначає авторка фільму Валентина Романюк.

Роль Михайла Носаля у стрічці дісталася актору Народного аматорського молодіжного театру Сергію Романішину. Цю роль він вважає однією з найнезвичніших у кар'єрі.

«Оскільки в цій ролі я був неозвучений, мені як кіноактору важче було. Я до останнього все-таки хвилювався. При своєму зрості, при своїй фактурі – чи я все правильно роблю. Мене хвилював зоровий образ», – пояснює Сергій Романішин.

Першу частину стрічки вже можна переглянути на YouTube-каналі музею. Тут також обіцяють опублікувати й другу частину фільму про почесного громадянина Рівного Михайла Носаля.

Telegram Channel